Boeken met Indische recepten zijn er genoeg zou je zeggen. Ach, zijn er ooit genoeg? Ze zijn toch altijd weer anders. Maar zo bijzonder als het boek “Indische koffer vol recepten” van Pascale van Onselen zijn er maar weinig. Centraal in het boek staat de tjobèk (grote platte vijzel) die al generaties lang in de familie wordt doorgegeven. In 1955 kwam de tjobèk met Stien Boermeester mee naar Nederland. In 2013 maakte Pascale een kookschrift voor Stien die toen 90 jaar werd. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en gaandeweg besefte Pascale dat er verhalen en recepten ontbraken. Met hulp van veel familieleden werd het boek “Indische koffer vol recepten” samengesteld. Het is zeer de moeite waard om op de website Koffers vol recepten te lezen hoe het boek tot stand kwam.
Het is een prachtig groot boek geworden met heel veel foto’s en uiteraard recepten. Fraai opgetekende familieverhalen die een stuk geschiedenis vertellen waar ook buitenstaanders van zullen genieten. Het Indië van toen, de oorlog, de repatriëring, de nieuwe tijd in Holland en de nieuwe generatie. En al deze herinneringen doorspekt met eten want eten verbindt mensen.
Het boek is gedrukt op dik papier en, zoals al gezegd, uitgevoerd met heel veel foto’s uit een bijzonder verleden en ook het heden. De gerechten zien er zo smakelijk uit dat je bijna kunt proeven hoe lekker ze zijn.
Als achtergrond van de pagina’s met verhalen en recepten zijn ook soms foto’s gebruikt en dat maakt het boek erg sfeervol.
Dan de recepten. Er staan hier heel wat Indische en Indonesische kookboeken in de kast maar toch werd ik verrast door de recepten uit de Indische koffer. Je hebt voor veel van de recepten best een behoorlijk aantal ingrediënten nodig maar wie regelmatig Indisch kookt heeft het allemaal in huis.
De opzet van de recepten is steeds hetzelfde. Aan de linkerkant een lijst met ingrediënten en voor hoeveel personen het is en aan de rechterkant een klein stukje informatie en een duidelijke beschrijving van hoe je het gerecht maakt. Op de foto’s van de gerechten staat nog een extra tip of aanwijzing. Zo staat er bij de (overheerlijke!) Sambal Goreng Tempeh dat de familie van Pascal dit gerecht graag eet bij nasi koening.
De liefhebber van de Indische keuken zal alle gerechten herkennen en niet kunnen wachten om de keuken in te gaan. Het receptenregister is handig ingedeeld naar thema. Er zijn wat extra hoofdstukken over de Indische verse kruiden en smaakmakers en recepten die typisch familierecepten zijn zoals een Indische hutspot gebaseerd op de Hollandse hutspot zoals wij die kennen.
Pascale van Onselen ziet veel van de wereld en haar website staat dan ook vol met verhalen en recepten. Zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen op Koffers vol recepten en uiteraard kun je daar ook het boek kopen. Een kostbaar bezit zo’n familieboek maar zeker ook voor buitenstaanders erg de moeite waard. Het boek is in eigen beheer uitgegeven en wie het in bezit wil hebben zal wellicht snel moeten handelen want op is op!
Indische koffer vol recepten – Pascale van Onselen – Uitgever Koffers vol recepten – ISBN 9789082768916 – €29,95