Het is de week van geen vlees eten. De zogenaamde #weekzondervlees. Dat is helemaal niet zo moeilijk want er zijn zoveel goede vegetarische kookboeken dat je niet snel zonder recepten of inspiratie zult raken. Wat dat betreft kunnen we makkelijk een lekkere vleesloze maaltijd op tafel zetten. En niet alleen in de #weekzondervlees. Ook daarna want vegetarisch eten is goed voor jezelf en voor de wereld.
Een voorbeeld van zo’n fijn boek is Lekker vegetarisch voor iedereen. Lees hier de recensie.

We mogen een recept uit dit boek delen en de keuze is gevallen op Indische curry met kikkererwten en geroosterde kokos. Een stevige maaltijd die echt iets extra’s krijgt door de geroosterde kokos.
Je kunt kokos in een wat grotere hoeveelheid roosteren en dan bewaren in een goed afgesloten bakje. Doe de kokosvlokken in een droge anti-aanbakpan en rooster ze tot ze gaan kleuren. Dat gaat erg snel dus goed opletten.

Voor 4 personen:
rijst in de hoeveelheid zoals je die gewend bent
1 witte ui fijngehakt
0,5 dl koolzaadolie (zonnebloemolie of arachideolie is ook prima)
2 tl kurkumapoeder
2 tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
0,5 – 1 tl chilipoeder
2 blikken gekookte kikkererwten (samen 500 gram)
200 gram gehakte tomaten
1-2 dl water
zout
geroosterde kokosvlokken
limoen
voor de liefhebber verse koriander

Kook de rijst volgens de instructies.
Verhit de olie in een hapjespan (of koekenpan met hoge rand) en fruit de ui samen met de kurkuma, komijn, koriander en chili. Meng de kikkererwten erdoor.
Voeg de tomaten toe en het water en laat 15 minuten sudderen. Voeg meer water toe als je een dunnere saus wilt. Breng op smaak met zout en eventueel nog wat chilipoeder.

Serveer met wat geroosterde kokosvlokken, partjes limoen en verse koriander.

Bekijk op bol.com

Lekker vegetarisch voor iedereen – Sara Ask, Lisa Bjärbo – Deltas uitgeverij – ISBN 9789044749816 – €17,95