De bekende fotograaf Oof Verschuren heeft zichzelf de Japanse keuken en dan met name het maken van sushi’s eigen gemaakt. Dat is nogal wat want een beetje sushichef doet er toch al snel tien jaar over om op een redelijk niveau te komen. Oof benadrukt dan ook een aantal malen dat hij zeker geen volleerd sushichef is maar dat het een hobby betreft. Een beetje uit de hand gelopen hobby kun je wel zeggen. Jarenlang verdiept hij zich al in het maken van sushi en alles wat daarbij komt kijken.
Al die kennis en kunde is nu vastgelegd in het boek Homakase.

Homakase is een boek over sushi maar dan wel in de meest brede zin van het woord. De eerste bijna 150 pagina’s storten een enorme hoeveelheid informatie over de lezer uit. We lezen alles over de geschiedenis van de sushi, de ingrediënten, het keukengerei, de messen, welke soorten sushi er zijn en hoe je je in een Japans sushirestaurant gedraagt. Je kunt ook direct door naar de eerste recepten maar dat zou ik toch niet aanraden. Ten eerste is de informatie uiterst interessant en heb je van die kennis later plezier als je je op de recepten gaat storten. Ook staan er tussen alle recepten door nog informatieve pagina’s of gesprekken met deskundigen.

De echt specialistische zaken zijn voorzien van heel veel kleine stap voor stap foto’s. En deze worden hier en daar zelfs weergegeven op hele grote uitklappagina’s. Je ziet een voorbeeld in het filmpje en dan moet je je voorstellen dat aan de andere kant van de pagina er ook nog zo’n lap uitgevouwen kan worden. Alles is zeer gedetailleerd. Vanaf pagina 146 krijgen we de basisrecepten en vanaf pagina 169 de rest van de gerechten. En niet alleen sushi want we zien ook voorgerechten in de vorm van een heerlijke soep en wat tussengerechten. Een vermelding waard zijn ook de condimenten. Veel daarvan is multi-inzetbaar en kun je ook bij andere gerechten (Japans of niet) serveren of zijn gewoon leuk om eens te maken en uit te proberen. Zelf misopoeder maken bijvoorbeeld. Hartstikke simpel. Wat Oof doet met eidooiers lijkt wel toveren en het ziet er heel lekker uit. En heus, dat kun jij ook allemaal. Of moet ik zeggen dat kunt u ook allemaal. Want de lezer wordt (heel prettig) met u aangesproken.

Niet denken ‘dat kan ik niet’ maar beginnen met de simpele sushi’s zoals hosomaki, de Makirol met één soort vulling. Het is heus niet zo moeilijk en je kunt enorm variëren zodat je met één sushirecept direct een tafel vol met lekkers maakt.
Goma Dofu is een recept voor een voorgerecht dat begint met de woorden verrukkelijk, oergemakkelijk en indrukwekkend. Dat horen we graag en dat de vrouw van Oof, Yvette van Boven, dit wel iedere dag wil eten begrijp ik meteen. Nishin Nigiri is een haringsushi met bosui, gember en nikiri (een mengsel van sojasaus en mirin) en ook al heel goed te doen voor een beginner. Als je de slag eenmaal te pakken hebt dan waag je je vast eens aan de wat minder makkelijke sushi’s. Want het is een leuke uitdaging. En de verse makreel die in miso gemarineerd wordt komt hier thuis gewoon op de barbecue of in de grillpan te liggen.

Het boek sluit af met een paar bijzondere cocktails, een lijst met Japanse woorden en termen, een pagina met verkoopinformatie en een literatuurlijst. Er is een inkijkexemplaar op bol.com waar je o.a. de index kunt bekijken. Om te laten zien wat een prachtig en bijzonder boek Homakase is hebben we een klein filmpje gemaakt van een paar foto’s uit het boek.

Ik ken Oof Verschuren niet maar ik durf te beweren dat het een pietje precies is. Een man die niets aan het toeval overlaat en voor wie goed niet goed genoeg is. Dat zie je aan zijn foto’s (kijk ook op zijn instagram) en aan alles in dit boek. Aan het eind lezen we zelfs welke papiersoort gebruikt is en wordt de naam van het gebruikte lettertype gegeven.

Homakase is een prachtig boek waar heel veel aandacht aan besteed is en dat daarom veel aandacht verdient.

Filmpje:

Homakase | Oof Verschuren
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038809830