We kennen Jeroen Hazebroek als een man met passie voor barbecuen. Hij schreef er heel wat boeken over en geeft workshops en masterclasses in zijn bedrijf Het Kookvuur.
Maar Jeroen houdt zich ook al langere tijd bezig met chilipepers in alle soorten en maten. En niet alleen met het eten van de hete pepers maar ook experimenteerde hij met het planten, oogsten en verder verwerken ervan.
Dat leverde uiteindelijk het grote formaat boek ‘Hete pepers’ op. Nu zijn er wel meer boeken geschreven over het zelf opkweken en verwerken van chilipepers maar boeken die zo tot in detail op de materie ingaan zijn zeldzaam.
Jeroen neemt ons mee langs alle belangrijke zaken die met hete pepers te maken hebben. Daar begint het boek mee. Je kunt wennen aan het eten van echt hete pepers. Veel mensen hebben dat zelf ervaren maar Jeroen legt uit hoe dat in zijn werk gaat in je lichaam.
Even bij het begin beginnen. Het boek is grofweg verdeeld in drie stukken.
Het start met de zwarte en rode peper. De achtergronden en de geschiedenis. In het stukje biologie en chemie ontrafelt hij het geheim van de hete pepers. Hij beschrijft stap voor stap zijn eigen ervaring met het eten van een heel erg hete peper. Iets dat niet veel mensen hem na zullen doen.
Vervolgens behandelt Jeroen de verse pepers. De soorten, rassen en het zelf verbouwen. Erg leuk zijn ook de technieken zoals roken, inmaken, fermenteren en drogen. Het ziet er allemaal heerlijk uit.
En tenslotte krijgen we de recepten. Niet alleen de eigen recepten van Jeroen maar ook die van bekende gastkoks en barbecue-vrienden die verstand van heet eten hebben. We krijgen recepten van over de hele wereld van Indonesisch tot Maleisisch, Indiaas, Surinaams en nog veel meer. De meeste zijn prima te maken voor de thuiskok. Hier en daar treffen we een recept waar je wat meer tijd aan moet besteden zoals het recept van Rendang met ananas van Pascal Jahay. Naast alle hartige gerechten zijn er ook wat zoete recepten van Hidde den Brabander. Hot peanut butter chocolate bijvoorbeeld. Chocolade en een hete peper gaan prima samen.
We maken een pasta in Libische stijl met spinazie, gekonfijte citroen en groene pepers of de nasi lemak van Surash Kumar. Je zou er het liefst direct aan beginnen. De prachtige foto’s zijn van Christian Fielden. Wat erg leuk is zijn de korte gesprekken met mensen die op wat voor manier dan ook in hun werk en/of bedrijf te maken hebben met hete pepers. Ze hebben stuk voor stuk een interessant verhaal.
Je zult na het lezen van dit boek weinig vragen meer hebben op het gebied van chilipepers. Het is een vrij tijdloos document en je kunt het gerust een standaardwerk noemen. Jeroen heeft zelf wat recepten uit de Zuid-Amerikaanse en Mexicaanse keuken aangeleverd en hint erop dat hij daar in een volgend boek misschien op terugkomt. Jeroen, we houden je eraan!
Hete pepers – Jeroen Hazebroek – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059568723 – €29,99