Kookboeken van sporters zijn er genoeg (sprintsters, hockeysters) maar echte sportkookboeken zijn dunner gezaaid. In oktober vorig jaar kwam van Nederlandse bodem Eet als een atleet uit via I’m A Foodie, geschreven door diëtisten. Een jaar daarvoor zag een tweede deel van Het Hardloperskookboek het licht.
En nu is daar Het ultieme sportkookboek van de Belgische diëtiste Stephanie Scheirlynck. Dit boek combineert voeding voor duur-, kracht- en teamsporters.
In dit boek gaat Stephanie gedegen te werk. Eerst geeft ze je inzicht in sportvoeding in de functie van jouw sport. Want een krachtsporter heeft vooral behoefte aan bouwstenen (eiwit) terwijl een duursporter energievoorraad op moet bouwen. Wat voor soort lichaamsbouw heb je en wat betekent dit voor de soort sport die je beoefent? En hoe zit het met je energieverbruik? Dat hangt af van de soort training, maar ook van je lichaamssamenstelling; een zwaarder persoon verbrandt meer dan een lichte sporter. En waarom kan het nuttig zijn om nuchter te trainen? Stephanie legt het uit of verwijst naar de site waar online video’s te vinden zijn en bijvoorbeeld een energiecalculator.
Alle belangrijke voedingsstoffen voor een sporter komen hierna aan bod: koolhydraten, vetten, vitamines & mineralen en eiwitten met uiteraard aandacht voor de specifieke eisen die jouw sport stelt. Als laatste in dit eerste deel krijg je uitleg wat je wanneer het beste kunt eten. Want timing voor, tijdens of na het sporten kan wel degelijk verschil maken. Een maaltijd vlak voor een duurtraining zal niet lekker vallen, terwijl je na een krachtinspanning extra eiwit goed kunt gebruiken om je spieren te herstellen. Er wordt relatief veel verwezen naar recepten in Het sportkookboek wat jammer is als je deze voorganger uit 2017 niet in bezit hebt.
Deel twee bevat recepten die prima door niet-sporters gegeten kunnen worden omdat ze allemaal voldoen aan de basisprincipes van gezond eten: evenwichtig, gevarieerd en alles met mate. De porties kun je aanpassen aan je eigen (sport)behoefte.
De recepten zijn ingedeeld naar trainingsintensiteit en moment van de dag (ontbijt, lunch, tussendoortje, diner). De rustige duurtraining recepten zijn relatief arm aan koolhydraten maar bevatten wel eiwit en vetten. De intensieve training recepten zijn relatief juist koolhydraatrijk en vetarm, terwijl de krachttraining gerechten eiwitrijk zijn en voldoende koolhydraten bevatten. In het hoofdstuk krachttraining vind je meer tussendoortjes zoals frozen yoghurt of bananencake. Voor rustdagen en wedstrijddagen verwijst Stephanie opnieuw naar Het sportkookboek.
De recepten zijn evenwichtig samengesteld met de soort training in gedachten. Er wordt geen gebruik gemaakt van superfoods; gekker dan chiazaad of wei-eiwitpoeder wordt het niet. Alles is makkelijk te bereiden zonder ingewikkelde technieken en de ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt. De broccolibodem voor de koolhydraatarme pizza en de courgettespaghetti zijn zo’n beetje het moeilijkste wat je tegenkomt. Recepten variëren van 1, 2 tot 4 personen maar zijn makkelijk aan te passen qua hoeveelheden.
Kortom een gedegen boek met goede uitleg en lekkere recepten, maar je zult je nog wat verder moeten verdiepen in jouw eigen energiebehoefte. Voor de serieuze sporter is dat geen probleem. Groot voordeel is dat het hele gezin gewoon kan mee-eten.
Het ultieme sportkookboek voor duur-, kracht-, teamsport – Stephanie Scheirlynck – uitgever Lannoo – ISBN9789401453394 – €35,99