Lucrees van Groningen en Marietje Bosma (moeder en dochter) verdiepen zich al heel lang in de kikkererwt. Nou ja, ‘de’ kikkererwt? Er zijn 44 verschillende typen kikkererwt. Dat was geheel nieuw voor mij. Er was meer nieuw voor me want de inleiding van Het kikkererwten kookboek begint met een gedegen stuk informatie en de geschiedenis van de kikkererwt. De chana dal, die bij de toko verkrijgbaar is, blijkt een split-kikkererwt te zijn. Er bestaan ook bruine en zwarte kikkererwten. Het hoofdstuk bereidingswijzen mag je in geen geval overslaan. Verschillende soorten verlangen verschillende kookwijzen en behandeling. Om de recepten goed te maken is het verstandig deze informatie goed door te lezen. We lezen ook alles over aquafaba. Dat is het vocht dat bij de kikkererwten in een pot zit of overblijft als je ze zelf kookt. De meeste onder ons weten inmiddels wel dat daar zoveel eiwit in te vinden is dat je er meringues, mousses en soufflés van kunt maken. Om van vegan mayonaise nog maar niet te spreken.
Kikkererwten staan dus bol van de eiwitten en zijn in alle opzichten erg gezond. En Lucrees en Marietje wisten meer dan 80 recepten te bedenken met deze gezonde peulvrucht. De recepten zijn verdeeld in de hoofdstukken Borrel en voorgerechten, Soepen, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Deeggerechten en als laatste Zoet.
Bij de recepten krijg je de hoeveelheid gedroogde kikkererwten maar ook de hoeveelheid voor gare erwten. Zo kun je altijd zelf kiezen of je ze zelf weekt en kookt of dat je een pot of blik kiest. Als er een ingrediënt gebruikt wordt dat minder gangbaar is dan krijgen we een alternatief.
Er staan ontzettend lekkere recepten in Het kikkererwten kookboek en die zul je zeker willen maken. Bijvoorbeeld Pakistaanse kikkererwten waar de toevoeging van uien en specerijen samen voor een geurige schotel zorgen. Heel bijzonder vond ik ook de gekonfijte kikkererwten. Lekker met Griekse yoghurt. Het loont de moeite om zwarte kikkererwten (online) te kopen want een salade van zwarte kikkererwten met wortel ziet er wel heel smakelijk uit. Veel recepten zijn behalve origineel ook erg simpel om te maken. Zoals de ovenschotel met aubergine of kikkererwten met koolvis en harissa. Bijzonder zijn de Toscaanse kikkererwten gebaseerd op een recept uit 1400. Ziet er erg lekker uit.
Je kunt gedroogde (geweekte) kikkererwten ook malen in de keukenmachine en er kikkererwtenmeel van maken. En dan worden de mogelijkheden nog groter. Niet alleen wat betreft zoete gerechten maar ook hartige. Kikkererwtenbrood zul je zeker een keer willen proberen. De zoetigheden zien er ook aantrekkelijk uit maar persoonlijk hou ik meer van hartig. Zoals de ovenschotel met kikkererwten en kaas, honing, kaneel, paprika, uien en olijven. Madrileense kikkererwten met chorizo is ook al zo’n lekker gerecht. Ik zou schotels zoals deze ook zeker als salade op tafel durven zetten.
Het is een groot en mooi boek geworden. De dames zijn ook nog eens begenadigde fotografen want de foto’s mogen er zijn. De receptuur zit goed en gedegen in elkaar en je kunt aan alles zien dat het boek met veel zorg en aandacht voor detail gemaakt is. Zorg dat je kikkererwten in huis hebt als je het boek aanschaft want je zult snel een (lange) lijst hebben met gerechten die je wilt maken.
Aanrader!
Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com met daarin vast wat recepten. Zoals de Toscaanse kikkererwten.
Het kikkererwten kookboek | Lucrees van Groningen en Marietje Bosma
€24,95 | ISBN 9789090344423