De heerlijke smaak van brood
Brood, wie houdt er niet van? Zelfs al doe je je best om koolhydraatarm te eten, de geur van versgebakken brood is toch echt onweerstaanbaar? Zeker als het uit je eigen keuken komt. Éric Kayser weet dat. Hij komt uit een ‘oud’ bakkersgeslacht en het meel loopt dus als het ware door zijn aderen. Hij is in 1964 in Frankrijk geboren, heeft een bakkersopleiding gedaan en is daarna ook zelf gaan opleiden. Zijn doel was om zijn kennis en kunde te delen met bakkers over (bijna) de hele wereld. En dat is gelukt!
In 1994 vond hij zijn Fermentolevain uit, een machine die de starter, het zogenaamde vloeibare desem, ofwel liquid levain, op een constante temperatuur kon houden. Dit maakte het hele broodmaakproces eenvoudiger. Inmiddels telt zijn imperium ruim 200 vestigingen in meer dan 30 landen. Maar niet in Nederland. De dichtstbijzijnde vestiging is in Parijs.
Maar wij hebben het boek!
Het is in het boek te merken dat we met een ‘leraar’ te maken hebben. Heel fijn dat hij ons meeneemt in de wereld van de vele soorten meel. Wat gebruik je waarvoor. Van bloem en rogge tot spelt en zelfs eenkoorn. Ook de glutenvrije varianten zoals boekweitmeel of linzenmeel worden benoemd. En natuurlijk de broodnodige granen, zaden en pitten. Allemaal heerlijks om je brood nog lekkerder te maken.
Daarna is het tijd om te vertellen welke basis-ingrediënten eraan te pas komen, de vraag of je met zuurdesem of gist wilt werken en welk materiaal je ervoor nodig hebt. Dan is het tijd om de stappen van het broodbakken door te nemen. Met veel foto’s. Hoe je deeg kunt storten, vormen, insnijden en ook nog een verklarende woordenlijst van de gebruikte bakkerstermen. En dan ga je aan de bak! Met een redelijk eenvoudig brood met tarwemeel type 150. Dat valt onder het hoofdstuk met traditionele broodsoorten. Denk aan boerenbrood, roggebrood, maar ook brood uit de pan en een ‘brood zonder kneden’. Als je meer aandurft, kun je een kastanjebrood maken, of een brood met lupinemeel en amandelen, of een maisbrood met zonnebloempitten. Heb je al trek?
In het hoofdstuk Brood uit de hele wereld vind je onder andere pizza, naan, bagels, wraps en vlechtbrood. En als je nóg verder wilt gaan is er Brood met extra’s. Daar kom je olijvenbrood tegen, maar ook brood met vijgen, hazelnoten en venkelzaad en brood met groene thee en gekonfijte sinaasappel. Door deze ideeën kom je vast en zeker zelf op nog meer spannende combinaties.
Heb je zin in zoet? Dan is Zoete broodjes jouw hoofdstuk! Melkbroodjes, chocoladebroodjes, gevlochten brioche en Japans brood met pistaches en kersen zijn zo maar een kleine greep uit het aanbod.
Aan het begin van elk recept staat voor hoeveel broden of broodjes het recept is bedoeld, hoeveel tijd de voorbereiding kost, hoe lang het deeg moet rusten en hoe lang het in de oven moet. Op deze manier weet je meteen waar je aan toe bent. Bij een aantal recepten staan nog extra tips of varianten op het gegeven recept.
Met 50 authentieke recepten heb je met dit overzichtelijke boek je handen vol. Of je nu een beginnend thuisbakker bent of al een eind op streek, je komt gegarandeerd verrassende recepten en mogelijkheden tegen. En word je geïnspireerd tot nog meer.
Wij hebben dan wel geen vestiging van Maison Kayser in Nederland, maar het brood zelf bakken kunnen we nu wél (leren).
Het complete Brood Bakboek | Éric Kayser
Uitgeverij Delta’s | €32,95
ISBN9789044763041