De naam Martin Kintrup zal veel mensen niets zeggen. Toch is deze veelzijdige man een bekende in de kookboekenwereld. In totaal schreef hij meer dan 40 kookboeken waarvan een aantal nog niet vertaald zijn. Martin woont op een boerderij aan de rand van een stad in Duitsland en is afgestudeerd als landschapsecoloog. Hij houdt zich bezig met duurzame tuinbouw en werkte een aantal jaren als kok in een vegetarisch restaurant. Hij schreef ook veel vegetarische kookboeken waarvan er enkele prijzen gewonnen hebben.
Voor mij ligt Het BURGER boek. Tips en technieken voor de heerlijkste burgers. Ik zeg er direct maar even bij dat dit beslist geen vegetarisch kookboek is. Er staan zeker wat vegan en vegetarische burgers in het boek maar het grootste deel bevat vlees of vis. Met een aantal ‘burgerontwikkelaars’, zoals hij dat noemt, bedacht Martin meer dan 70 burgers. In een kort voorwoord legt hij The Science of Burgers uit. Het klinkt ingewikkeld maar hij weet het kort en luchtig te houden. Daarna volgt het bouwplan van een burger. Het broodje, de sauzen, de extra’s, sla en meer en uiteraard de burgerschijf zelf. Daarna volgen acht hoofdstukken met Burgers met rundvlees en wild, met varkensvlees, wild zwijn en lamsvlees, met gevogelte, met vis en zeevruchten, de vegetarische en vegan burgers, de zoete burgers want die zijn er ook en als laatste de Burger basics en Burger’s best buddies.
Want ook de bijzaken zoals de broodjes, de sauzen en de extra’s krijgen ruim aandacht in Het BURGER boek. Er is een overzicht van keukenbenodigdheden en er is aandacht voor twaalf belangrijke punten die je moet weten over burgerbroodjes. We beginnen met het overbekende basisbroodje voor een burger. Die maken we uiteraard zelf. We lezen ons ook in als het gaat om bereidingswijzen van burgers en dan met name als het om rundvleesburgers gaat die we dan ook maar gelijk zelf maken. We maken zelf de mayonaise en de ketchup en de gekaramelliseerde uien om vervolgens ook nog geglazuurde bacon te maken. Als dat allemaal gedaan is kan, samen met een blaadje sla, de eerste burger opgebouwd worden.
Pas daarna beginnen de hoofdstukken met de recepten. Het zijn stuk voor stuk geweldige burgers. Ook al watertandend lekker op de foto gezet door Wolfgang Schardt. Ze hebben allemaal bijzondere namen maar zijn makkelijk terug te vinden in het register op ingrediënt. Zo beginnen we met de Frietentent. Een rundvleesburger op een sesambroodje met ingelegde komkommer, gebakken uien, Deense remouladesaus (recept verderop in het boek), ketchup, sla en tomaten. Tevens krijgen we bij iedere burger een drankadvies. De Waikiki Beach wordt gemaakt met rundvlees, cocktailsaus, verse ananassalsa, bacon en tomaat. Of wat dacht je van de Alpine. Een burger met casselerrib, bergkaas, béarnaisesaus, zoete mosterd, bacon en zuurkool. De Pretty in Pink wordt geserveerd op een roze broodje (recept krijgen we ook) en is een roze kalkoenburger met mierikswortelmayo, pink grapefruit, ingelegde rode biet en kiemgroente. Nog eentje dan. De Yakuza is gemaakt met sesamtonijn, wasabimayo, algensalade, avocado, gember en tuinkers.
Een zoete burger? Dan doen we de strawberry Fields Forever gemaakt met soezendeeg, eierroom, boterwafels, aardbeien en krokante rozemarijn.
In sommige, met name barbecueboeken, vind ik de bijgerechten en bijzaken nog interessanter dan de hoofdrecepten zelf maar in Het BURGER boek is dat niet het geval. Ja, die bijgerechten mogen er zijn hoor. Van de komkommerrelish tot de mangoketchup en de chipotlesalsa en nog veel meer. Maar de burgers zelf zijn stuk voor stuk bijna magisch te noemen. Het BURGER boek is aan de prijzige kant maar het geld dubbel en dwars waard. Aanrader!
Het BURGER boek | Martin Kintrup
Lannoo | €39,99
ISBN 9789401483544