Een simpel gerecht dat barst van de smaken. Niet alle recepten in het boek De Syrische keuken van Imad (lees hier de recensie) zijn zo makkelijk als deze maar echt ingewikkeld wordt het nergens.
Heilbot in boter (voor 4 personen)
Dit traditionele gerecht is in de zomer heel populair in Syrië, vooral aan de mediterrane kust. Het valt bij iedereen in de smaak vanwege zijn eenvoud; het enige doel van de saus is de smaak van de heilbot te versterken, de citroen voegt een zuurtje en frisheid toe zonder te overheersen.
Voor de bereiding
50 g boter
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl komijnzaad
1 tl zout
1/2 tl versgemalen zwarte peper
4 heilbotfilets à 200 g, zonder huid
1 citroen in dunne schijfjes
verse tijm, naar smaak
sumak, naar smaak
pul biber (o.a. Midden-Oosterse
supermarkt) of gewone
chilivlokken, naar smaak
Verwarm de oven voor tot 180 graden C.
Smelt de boter in een kleine pan op matig vuur. Voeg de knoflook,
het komijnzaad, zout en de peper toe en roer door.
Leg de heilbotfilets in een ovenschaal en schenk het botermengsel
erover. Leg de schijfjes citroen erop en dek de ovenschaal af met
aluminiumfolie. Gaar 5 tot 8 minuten in de oven, afhankelijk van
de dikte van de visfilets. Haal de aluminiumfolie eraf en gaar nog
5 minuten in de oven, tot het visvlees met behulp van een vorm
gemakkelijk uit elkaar valt.
Bestrooi met wat tijm, sumak en chilivlokken en serveer.
De Syrische keuken van Imad | Imad Alarnab
Good Cook | €29,95
ISBN 9789461433190