In de afgelopen weken verschenen in willekeurige volgorde; “On the go, 49 Nieuwe powerfood recepten van Rens Kroes”, “Het boek van Jet”, “Het Keto-dieet”, “Killerbody dieet, strak in 12 weken”, “Energy Bites, gezonde snacks voor meer energie”. En dit is slechts een greep uit het enorme aanbod. Natascha van der Stelt schreef in juni op Hebban al eens een overzichtsartikel ‘Gezond eten en leven volgens de boeken’.

Gezond eten en leven
De gemeenschappelijke factor is dus gezond eten en leven. Maar vervolgens bieden alle boeken een ander inzicht en vertrekpunt. Sommige boeken zijn echte voedingsboeken zonder recepten, andere baseren zich op al dan niet wetenschappelijk onderbouwde adviezen, bevatten een compleet leefstijlprogramma, etc.. Kortom voor ieder wat wils. Maar ook reden voor meningsverschillen en verwarring want wat is ‘goed’ en wat is ‘fout’.

Voor Kookboekennieuws bespreken we kookboeken, zoveel mag duidelijk zijn. Maar ook daarvan komen er zoveel uit, dat we op de redactie een selectie maken. In deel 1 van Health Food trend komt een zeer populaire auteur van een nog beroemdere zus aan bod. Rens Kroes is inmiddels toe aan haar derde kookboek en de eerste twee vlogen als warme broodjes over de toonbank. Van haar eerste boek zijn meer dan 160.000 exemplaren verkocht en boek twee en drie schoten meteen door in de Bestseller top 60! “On the go” is binnenkort al aan de vierde druk toe.

On the go van Rens Kroes
“On the go, 49 nieuwe powerfood recepten van Rens Kroes” is een handzaam boekje waarin afwisselend recepten, foto’s van gerechten en foto’s van Rens te vinden zijn. Vooral die laatste zijn jaloersmakend mooi en smakelijk. Als je de garantie kreeg dat je er met de recepten van Rens net zo uit gaat zien als zijzelf, nou dan wisten we het wel.

Het concept powerfood is volgens Rens niet te verwarren met superfoods: “Powerfood zijn recepten en ingrediënten gebaseerd op whole foods; producten in hun meest pure, onbewerkte vorm en waar dus niets naars aan werd toegevoegd. De term superfoods wordt dan weer gebruikt als een verzamelnaam voor een reeks planten en vruchten die een zeer hoge (super hoge) concentratie aan essentiële voedingsstoffen bevatten. Wij gebruiken superfoods dus als aanvulling en ingrediënt binnen een Powerfood lifestyle” [cursivering red]. Maar bij het gadeslaan van de checklist voor je keukenkastje tref je toch heel veel superfoods aan.

Het taalgebruik zal vooral een jonge (vrouwelijke) doelgroep aanspreken en is doorspekt met Engels. Een kwestie van smaak. Net als de typografie bij de intro’s, waarom bepaalde woorden in rood zijn gedrukt wordt niet duidelijk, maar maakt het geheel wel wat onrustig.

Meenemen
Kenmerk van dit derde boek is dat je alle recepten mee kunt nemen. Soms zal je daar moeite voor moeten doen door een en ander voor te bereiden, maar daar heeft Rens rekening mee gehouden. De zondagen (of een andere vrije dag) duik je de keuken in om de voorraad aan te vullen en in de avonden kun je ontbijt en lunch alvast maken. Bij alle recepten vind je de icoontjes Sunday prepping, Day before en Last minute terug. De indeling volgt de dag tot aan het diner; Ontbijt, Brood, Lunch, Snacks en Drinks. In kleinere hoofdstukken volgen nog recepten voor broodbeleg, dips en basisbereidingen voor bijvoorbeeld mayonaise en kokosslagroom. Veel recepten zijn veganistisch, glutenvrij en er wordt alleen gebruik gemaakt van honing, kokosbloesemsuiker of ahornsiroop om te zoeten.

Je wordt beloond met muffins, pancakes en smoothies als ontbijt, salades, soepen en wraps voor de lunch. En een heel scala aan cake-achtige broden die er erg voedzaam uitzien.

Slordigheden
Bij het ene recept moet je gissen hoeveel porties 600 ml smoothie is. Bij een ander recept wordt dat wel duidelijk (2 porties dus). De ene keer is duidelijk dat een droge satéprikker aangeeft dat het ‘brood’ gaar is, bij een ander moet je af en toe kijken.

Ook de aangegeven houdbaarheid is soms raadselachtig. Iced tea moet makkelijk langer dan 1 dag in de koelkast meegaan, terwijl ovengeroosterde cashewnoten daarentegen er na een aantal weken in een afgesloten pot echt niet lekkerder op worden.
Salades of rolls waarin gebakken kip, zalm, roerei of rauwe taugé is verwerkt zou maximaal 1 dag in de koelkast bewaard mogen worden in plaats van de 2 dagen die aangegeven is. Oplettende lezers hebben Rens inmiddels geattendeerd op het foutieve recept voor tahinstroop, je kunt op haar site de juiste ingrediëntenlijst en bereiding terugvinden.

Een diëtist zou mensen met een koemelkallergie zeker geen ‘ghee’ aanraden ook al zijn de melkeiwitten verwijderd en dat kokosolie bacteriën, schimmels en virussen tegenwerkt valt te betwijfelen.

Ben je een fan van superfoods of de eerdere boeken van Rens dan is ‘On the go’ een leuke aanvulling. Ook veganisten kunnen inspiratie opdoen.

Uitgeverij Unieboek Het Spectrum BV- ISBN 9789000352562 – €14,99