De lancering van een kookboek met een heel bijzonder verhaal
Stel je voor: een Christelijk volk dat wij niet of nauwelijks kennen in een omgeving waar we nu wel veel over horen, maar niet in goede zin. Dat volk heet de Suryoye, ook wel Assyriërs of Arameeërs genoemd. Het gebied omvatte het huidige Zuidoost-Anatolië, Noord-Irak, Noordoost-Syrië en Noordwest-Iran. Het overgrote deel van het volk heeft zich, door het lot, inmiddels gevestigd in Noord-Amerika, Australië en West-Europa, waaronder Nederland. En ook in Hengelo.
Stel je voor: een Suryoyo gezin in Hengelo, waarvan zoon Matay naar Amsterdam trekt, daar uiteindelijk een high end B&B begint aan de Keizersgracht, waar hij het idee krijgt samen met zijn moeder Smuni Turan een kookboek te maken met hun lievelingsgerechten. Een heel project, want Matay heeft nooit leren koken en zijn moeder nooit leren lezen en schrijven. En… nog nooit zijn de recepten, van misschien wel de oudste keuken ter wereld, in kookboekvorm verschenen!
Stel je voor: een prachtig gedekte lunchtafel voor meer dan twintig mensen in de grote eetkeuken van een statig pand aan de Keizersgracht. Heerlijke gerechten en wijnen worden geserveerd. Van kikkererwtensoep tot zoete griesmeeltaart met amandel en sinaasappel, ofwel van Hemse tot Harise passeren de revue. Het gloednieuwe Haniyé, een ode aan de oudste keuken ter wereld, wordt gepresenteerd aan de pers en andere genodigden.
Het project is geslaagd. Een mooi boek met een bijzonder verhaal is het resultaat. Het boek vertelt de historie van de Suryoye natuurlijk veel uitgebreider dan ik nu doe in deze notendop en is zeer de moeite van het lezen waard! De foto’s zijn allemaal in het pand of in de tuin aan de Keizersgracht gemaakt en zijn al even smaakvol als de recepten.
De lunch was heerlijk, stijlvol en informatief. Nu duik ik verder in het boek en schrijf zeer binnenkort mijn bevindingen over Haniyé, wat Geniet! betekent.
Haniyé | Matay De Mayee
Fontaine Uitgevers | €33,99
ISBN 9789464042184