GeitHet boek ‘Geit’ zou eigenlijk ‘Bok’ moeten heten. Natuurlijk is een bok ook een geit en mensen herkennen het woord geit nu eenmaal sneller. Geitenvlees is niet echt ruim en makkelijk verkrijgbaar en dat is jammer. De helft van de geiten die geboren worden is van het mannelijk geslacht. Vaak worden die bokjes als onbruikbaar of ongewenst materiaal snel na de geboorte afgemaakt. Er zijn gelukkig mensen op de wereld die proberen dat te voorkomen en ervoor zorgen dat die bokjes een poos een leuk leven mogen hebben alvorens ze in de pan gaan. De Engelse chef-kok James Whetlor is zo’n mens. In zijn vak als chef-kok ging hij op zoek naar geitenvlees en hoorde van de geitenfokker dat die een bokjesoverschot had. Ze wilden die eigenlijk niet afmaken maar wisten ook niet zo goed wat ze ermee moesten.

James Whetlor kocht de bokjes en liet ze een jaar lang grazen op een stukje land. Daarna kwamen ze op het menu en dat bleek een groot succes. Hij besloot er zijn vak van te maken om geitenvlees op de kaart van gerenommeerde restaurants te krijgen. En ook dat werd een succes.
Ook in Nederland zetten heel veel mensen zich in om bokjesvlees op de markt te krijgen. Bij verschillende (online) leveranciers is het goed verkrijgbaar. Maar in de supermarkt zie je het nog niet vaak.

En dat kan echt anders. Het grote probleem van veel mensen is echter het antwoord op de vraag: “Wat doe je ermee?” En op die vraag geeft het boek Geit uitgebreid antwoord. Allereerst bevat het boek een lange inleiding met heel veel informatie over geitenvlees in de geschiedenis maar vooral ook in de moderne veeteelt.
Vervolgens krijgen we 80 recepten verdeeld over de hoofdstukken Slow cooking, Snelle koks, Boven vuur, Braadstukken, Gebakken en als laatste wat Basisrecepten. Geitenvlees is in de mediterrane maar ook in de Indische keuken zeer geliefd dus het zal niemand verbazen dat we een rendang van geitenlam zien en geitenlamkebabs met perzik, honing, amandel en munt. Maar we zien ook een gevlinderde geitenlamsbout met ingelegde citroen en gestoofde geitenlamsschenkel met kikkererwten en chorizo. Ook eenvoudige hamburgers en het braden van geitenkarbonaadjes komen aan bod.

We treffen een aantal gastrecepten van beroemde chefs zoals Yotam Ottolenghi, Neil Rankin, Gill Meller en Jeremy Lee. Niet alle recepten zullen bij het grote publiek op tafel komen. Goulash van geitenhartjes is voor de echte liefhebber. Het overgrote deel van de recepten zal echter wel bij veel mensen in de smaak vallen. Nu nog zorgen dat geitenvlees goed verkrijgbaar is en dan zijn we een heel eind op weg.

De helft van de royalties van dit boek gaan naar het goede doel Farm Africa. Een organisatie die boeren in verschillende Afrikaanse landen ondersteunt en verder op weg helpt.

Bekijk op bol.com

Geit – James Whetlor – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048316946 – €20,–