De meeste kookboeken zijn alleen maar kookboek maar soms tref je er eentje die veel meer is dan dat. Zoals bij het boek Fidan’s family food van Fidan Ekiz. Wie kent Fidan Ekiz niet? Als haar naam je niets zegt dan roep je in ieder geval “oh ja!” als je haar foto ziet. Deze journaliste en documentaire-maakster (en nog veel meer) die regelmatig aanschuift als tafeldame bij DWDD levert met Fidan’s family food een documentaire op papier af. Fidan komt uit een leuke Turkse familie waar iedereen dol is op eten en op films. En dat zie je terug in dit boek. Naast quotes uit films en filmposters waarin familieleden een hoofdrol spelen lezen we tussen alle recepten door over de familie en al hun eigenaardigheden. Een vrolijk en vlot geschreven verhaal dat iedereen met plezier zal lezen.
Maar het draait natuurlijk om de recepten. Fidan is geen keukenprinses maar wel dol op eten. De recepten komen van haar familieleden, vrienden en bekenden. Gewoon omdat Fidan graag lekker eet en dol is op de Turkse keuken.
De gerechten in dit boek zijn samen te vatten onder de noemer Turks comfort food. Allemaal even heerlijk en vrij simpel te maken. Van Aubergines gevuld met gehakt tot Turkse ratatouille met vlees. Heerlijke desserts zoals Griesmeelcake met siroop of Gebakken pompoen in suiker met walnoot.
Allemaal gemaakt met ingrediënten die normaal verkrijgbaar zijn al zul je wellicht soms naar de Turkse super moeten. Maar het is altijd fijn om een reden te hebben om een Turkse super binnen te stappen.
Hier en daar gingen mijn wenkbrauwen even omhoog van lichte verbazing. Als voorbeeld de Turkse ratatouille met vlees. Wij zien in de ingrediëntenlijst o.a. Turkse groene puntpaprika en Turkse rode puntpaprika. De rode puntpaprika kennen we allemaal en wat daar Turks aan is, is niet duidelijk. Maar de Turkse groene puntpaprika? Als we gaan zoeken op internet dan zien we dat hier wellicht een grote groene peper bedoeld wordt. En die zijn er in smal en pittig maar ook in groot en lichtzoet. Bovendien staat er bij dit recept dat het gerecht valt of staat met het niet te lang laten doorkoken van de groente. Die moeten niet te zacht en niet te hard zijn. Vervolgens staat er in het recept dat we de groente 2 tot 3 uur moeten stoven. Dan is er echt niets knapperigs meer aan. Koken is altijd een kwestie van zelf blijven nadenken en uitproberen. De foto’s van de gerechten zijn heel mooi. Klein puntje van aandacht voor de volgende druk: de foto van de Coban Salata (herderssalade) staat bij het recept van Fasülye Salata (bonensalade) en andersom.
Het is al met al een lekker kookboek waarin ook veel te lezen en te lachen is en waar zeker veel uit gekookt zal worden. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com.
Fidan Ekiz – Fidan’s Family Food – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000352982 – €22,50