Het kookboek Feest! van Jeroen Meus

Inkijkexemplaar op bol.

Een kookboek met kerstgerechten in januari bespreken. Dat is helemaal niet zo gek want de titel is Feest! En Kerstmis is een feest maar je kunt ook in de rest van het jaar heel feestelijke gerechten op tafel zetten. Om wat voor reden dan ook. Het is een heel gevarieerd boek. Naast de kerstgerechten, die je op alle andere dagen ook kunt maken, zien we ook heel verrassende gourmets, partysnacks en katerfood voor de dag na het feest.

Het hoofdstuk met kerstgerechten is weer onderverdeeld in Amuses, Voorgerechten, Soepen, Tussengerechten, Hoofdgerechten en Dessert. Dus je ziet wel dat er voldoende recepten zijn om gasten te verwennen.
Je ziet direct aan de recepten dat we hier vaak te maken hebben met bijzondere gerechten waar je over het algemeen wat meer tijd en aandacht aan zult moeten besteden dan normaal gesproken. Maar niet alle recepten zijn bewerkelijk. Als je meerdere gangen serveert kies dan hier en daar een gerecht dat makkelijk en vooraf te maken is. Zoals een salade van beenham met crackers, gevolgd door carpaccio van rundvlees gevuld met rivierkreeftjes, een witloofsoep, een brandade van kabeljauw en een kerstgehaktbrood met knolselderpuree, kool en spek. En dan afsluiten met chocolademoussetaart. Om helemaal blij van te worden toch?

Datzelfde gevoel krijg je van het hoofdstuk Gourmetten. Het zijn maar een paar recepten  want het belangrijkste zijn de lijstjes met wat je allemaal op tafel zou kunnen zetten. Bij een klassieke gourmet maar ook een Mexicaanse, een Japanse, een gourmet met burgers en een raclette. Van de sausjes die je erbij kunt maken krijgen we wel de recepten.
Er zijn slechts zes partysnacks die volgen maar die mogen er dan ook zijn. Een saté van chorizo met scampi, mozzarella en salsa verde. Of een loempia met champignons, pinda en komkommer.

Is het allemaal een beetje laat geworden en smaakte de wijn erg lekker dan maken we de volgende dag katerfood. Lasagne, een sloppy Joe burger of een kapsalon. In het recept van de kapsalon kwam ik een saus tegen die bij ons (nog) niet zo makkelijk verkrijgbaar is; Andalouse saus. Op internet zijn recepten te vinden om deze klassieke saus zelf te maken.
Het kookboek Feest! is inderdaad een feest. En gedrukt op mooi glanzend papier zodat de heerlijke foodfoto’s nog beter uitkomen. Het boek sluit af met een register op ingrediënt. In het inkijkexemplaar is de index te zien zodat je precies weet wat je kunt verwachten.


Een aanrader dit boek!

Feest! | Jeroen Meus
Manteau |€ 39,99
ISBN 9789022341605