Iedereen wil het wel: elke dag extra lekker eten. Maar hoe doe je dat, extra lekker eten? Oftewel: hoe creëer je die overdadige smaken waar Jasmijn Beerthuis het over heeft.
In haar eerste kookboek genaamd Extra leert Jasmijn je hoe je met slimme shortcuts en simpele technieken gerechten naar een hoger niveau tilt zonder uren in de keuken door te brengen.
De naam Jasmijn Beerthuis zal de meeste mensen niet zoveel zeggen, maar op haar CV staan bekende werkplekken. Zo werkte ze onder andere als chef culinair bij de Allerhande en als receptontwikkelaar bij Picnic en het kookmagazine Delicious. Genoeg ervaring dus om een eerste kookboek op de markt te gaan brengen. Jasmijn heeft als doel je te leren hoe je met simpele handelingen een overdaad krijgt aan smaak en structuur. Dit doet ze door het combineren van smaken en structuren uit verschillende landen met als doel die extra gelaagdheid in het gerecht te krijgen. In Extra zul je geen klassieke gerechten of -technieken tegenkomen. Jasmijn combineert van alles met elkaar. En met succes.
In totaal zijn er vier hoofdstukken. In ‘contrast’ leer je wat het effect is van bepalende texturen (bijv. luchtigheid) en bepaalde contrasterende smaken (bijv. pittig en zoet) en hoe je dit goed met elkaar kunt combineren. De rigatoni met gochujang en buffelmozzarella is daar een goed voorbeeld van. In ‘transformatie’ draait het om technieken om je gerecht naar een hoger niveau te tillen. De sticky harissabloemkool met crispy kikkererwten zijn hier al gemaakt en smaakten erg goed. In ‘shortcuts’ zien we versimpelde technieken of een korte bereidingstijd/ingrediëntenlijst. Het laatste hoofdstuk geeft ons ‘extraatjes’. Recepten om eens op een druilerige zondag te maken zodat je altijd een potje van iets lekkers in de voorraadkast of vriezer hebt. De fluffy gebruinde boter met sjalot en limoen ligt hier inmiddels in de vriezer en die smaakt uitstekend.
De ingrediëntenlijst is over het algemeen relatief kort. Dit betekent niet dat er wordt ingeleverd op smaak. Waarschijnlijk zul je als beginnende kok wel wat ingrediënten moeten kopen om te beginnen met koken, maar dat is de moeite waard. Het boek is vrijwel vegetarisch, met hier en daar wat gebruik van een blikje ansjovis, trassi en gelatine. Over de recepten kunnen we niets anders zeggen dat ze origineel zijn en dat zeker géén dertien in een dozijn.
Dan na alle lof toch nog één klein kritiekpuntje en dat is het register. Er zijn drie varianten in het boek: een receptenindex op basis van hoofdstukken, op basis van de seizoenen en op alfabet. Even een voorbeeld om het te illustreren. Wanneer je op zoek bent naar het gerecht ‘verse maïs-panna cotta met limoenblad-karamelsaus’, dan staat dit in het register onder het kopje ‘zomer’, en dan bij de letter V van Verse. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek gerecht dat je ergens hebt onthouden, maar je weet de exacte titel niet meer, dan is het lastig navigeren. In het register op alfabet staan helaas alleen de ingrediënten en het paginanummer. Wanneer we kijken bij maïs dan staat daarachter: blz. 61 en blz. 112. Dat wordt dus twee keer bladeren voordat we terechtkomen bij de maïs-panna cotta.
Maar goed, dit is ook het enige minpunt over het verder fijne boek met aantrekkelijke vormgeving en lithografie. We kunnen dan ook wel concluderen: iedereen heeft wel wat Extra nodig in zijn leven. Een boek dat verrast en er uitspringt, zowel wat betreft vormgeving, maar zeker ook qua inhoud. Een knappe prestatie voor een eerste boek, en dat in een wereld waar bijna elke week wel een kookboek wordt gepubliceerd. Zet hem maar snel op je verlanglijst.
Extra | Jasmijn Beerthuis | Carrera Culinair | ISBN 9789048874439 | 31,99 euro
Fotografie: Mitchell van Voorberge
ISBN e-book 9789048874446