Tallina van den Hoed, die we kennen van de rubriek De Volkskeuken in de Volkskrant, zegt in het voorwoord van Eten met z’n allen iets waar ik van opkeek. Weliswaar met de opmerking erbij dat het ‘heel kort door de bocht’ is maar ze heeft wel een punt. Ze zegt dat haar generatie de eerste is die vaak niet van hun ouders heeft leren koken. Ze is een kind van de babyboomgeneratie en de ouders van die kinderen waren druk met carrière, bh’s verbranden en het door de straten lopen met protestborden, bloemenkransen vlechten en vooral niet naar de kapper gaan. De welvaart nam fors toe in de naoorlogse jaren en tegelijk met het drukke leven deden de pakjes en zakjes hun intrede in de keuken. Eigenlijk heb ik het nooit zo bekeken maar ik begrijp nu hoe het komt dat sommige, vaak nog vrij jonge, mensen niet kunnen koken of zo graag kant-en-klaar spullen in de pan gooien.
Tallina zelf heeft overigens wel leren koken van haar moeder die overigens een beetje op mijn moeder lijkt. Mijn moeder was een stuk ouder (want ik ben een babyboomer) maar ze had ook niet zo heel veel met koken. Het moest gebeuren maar veel plezier had ze er niet in. Mijn kookkunsten zijn dan ook van later datum en heb ik mijzelf eigen gemaakt.
Eten met z’n allen is een uitgebreide handleiding met veel tips en trucs die laat zien dat iedereen een goede en makkelijke maaltijd op tafel kan zetten. Ook na een dag hard werken en ook als je moe bent en de kinderen om je heen draaien. Want die kunnen al vroeg een handje helpen en leren dan gelijk dat koken best heel gezellig en leuk is.
Wie helemaal niets kan en van de basis af begint moet de eerste pagina’s goed lezen. Geen eindeloos lang voorwoord met allemaal opsommingen. Nee, gewoon twee pagina’s met basisdingen. Vervolgens krijgen we de hoofdstukken Soep, … en saus, Oven en stoven, Supersnel voor drukke dagen, Meeneemeten, Feestjes! en Bijzondere dagen van overvloed. Tussendoor staan steeds twee pagina’s met De basics. En die gaan over bouillon, aardappels, pasta en rijst, groente en kruiden, toetjes en voorraad.
De recepten zijn, zoals je mag verwachten in een kookboek voor een druk gezin, allemaal goed en snel maakbaar en tegelijk lekker en gezond. Veel van de gerechten zullen ook bij kinderen in de smaak vallen. Babi ketjap, Mexicaanse taart, Pasta met kip, champignons en spinazie of Pasta met makreel. Lekkere kleine gerechtjes voor ‘funcooking’ zoals gourmet of steengrillen en een hoofdstuk met recepten voor een echt uitgebreid diner. Allemaal no-nonsens recepten overgoten met een humoristisch sausje en veel handige adviezen. Het boek eindigt met tips voor het boodschappen doen, de planning, de voorraad en bewaren. Eén van de laatste recepten is het maken van een vruchtenlikeur. Daar heb ik vast een boekenlegger bij gedaan. Al zullen veel andere gerechten ook zeker op tafel komen op een drukke dag. Uiteraard staat het boek vol met smulfoto’s. Iedereen kan koken; met dit boek erbij heb je geen excuus meer. Een echte aanrader en er staat een mooi inkijkexemplaar op Bol.
Eten met z’n allen – Tallina van den Hoed – Forte Culinair – ISBN 9789462501799 – €24,99