De culinaire wereld kan al een tijdje niet meer om hem heen. Joshua Weissman heeft miljoenen fans op YouTube en TikTok. Hij komt uit een familie waar koken altijd heel belangrijk was en heeft zijn sporen achtergelaten in menig (sterren)restaurant. Zijn moeder sleepte hem al op driejarige leeftijd mee de keuken in en leerde hem koken met wat er voorhanden was. Zijn jeugd was niet makkelijk want hij werd enorm gepest met zijn overgewicht. Op zestienjarige leeftijd lukte het hem om, met veel steun van zijn ouders, dat overgewicht kwijt te raken. En nu, met zijn vijfentwintig jaar, heeft hij Een schaamteloos goed kookboek geschreven en is hij populairder dan ooit.
Joshua is geen kok die je verfijnde liflafjes voorschotelt. Bij hem geen pietepeuterige gerechtjes met streepjes en bloemetjes. Bij Joshua tref je stevige happen aan die je eerder zou verwachten bij fastfoodketens en eenvoudige restaurants. Voor hem bestaan er geen regels en geen grenzen en hij leert je om op je culinaire intuïtie te vertrouwen en, zoals hij het zelf zegt: “gewoon verdomd lekker te gaan koken”.
In de inleiding legt hij wat beter uit wat de bedoeling is van het opbouwen van je culinaire intuïtie. En vanaf het moment dat je gaat koken volgens zijn aanwijzingen maak je ook alle basisrecepten zelf. Zo kun je namelijk je eigen smaak bepalen. Je koopt geen flesje saus meer in de supermarkt maar maakt het zelf en het is nog lekkerder dan uit de fabriek ook.
Joshua vindt het zelf maken van basisrecepten belangrijk en daar begint hij Een schaamteloos goed kookboek dan ook mee. Eerst krijgen we een heleboel basisrecepten voor in de voorraadkast en daarna nog een aantal voor brood en aanverwante zaken. Want ook dat maken we zelf. Vervolgens gaan we de gemaakte zaken gebruiken in acht hoofdstukken die volgen. We bouwen het langzaam op en beginnen met het ontbijt. Daarna volgen borrelhappen en snacks en vervolgens de hoofdstukken zoals we die vaker zien in kookboeken namelijk vis, vlees, pasta en sandwiches, groenten en salades, soepen en als laatste desserts.
Ik moet eerlijk zeggen dat Joshua na het eerste deel met de basisrecepten mijn hart al gestolen had. Het is allemaal even lekker en nergens wordt het te ingewikkeld. We maken sauzen en leggen groente in het zuur. We fermenteren ook een paar groenten en maken kruidenboters. Maar daarna gaan we broodjes bakken. Bijvoorbeeld van zijn geweldige beroemde broodjesdeeg dat bij toeval ontstaan is. Een deeg voor lichte en luchtige broodjes dat zelfs de meest onervaren bakker zal aandurven. En dan zijn we nog niet eens aangeland bij de uitgebreidere recepten. Van de meest simpele dingen weet hij nog iets bijzonders te maken. Nu dragen de prachtige smulfoto’s er ook hun steentje aan bij maar toch kun je niet voorbijgaan aan het feit dan Joshua geweldig fijne ideeën heeft als het om lekker eten gaat.
Wat je bij dit kookboek niet moet vergeten is dat Joshua met zijn recepten een heel groot en vooral jong publiek aanspreekt. De doorgewinterde hobbykok zal af en toe recepten tegenkomen die niet bepaald nieuw of vernieuwend zijn. Maar inspirerend zijn ze wel en ze brengen je vaak op een idee. Wat we toch allemaal zouden willen is dat jonge mensen bij het zien van fastfood of restauranthappen denken “dat kan ik zelf ook maken en dan lekkerder”. En dat is precies waar Joshua op aanstuurt.
Het is beslist Een schaamteloos goed kookboek.
Een schaamteloos goed kookboek | Joshua Weissman
Luitingh Sijthoff | €27,50
ISBN 9789021031736