Alice Zaslavsky is geboren en getogen in Georgië en emigreerde op jonge leeftijd naar Australië. Ze is hier (nog) geen bekende maar in Australië wel. Ze studeerde er en deed mee aan de serie Masterchef. Ze won niet maar haalde de finale. Haar deelname werd een springplank richting de culinaire wereld. Ze is van huis uit lerares en gebruikt haar kennis en kunde om kinderen veel te leren over gezond eten. Dat doet ze in haar tv-show Kitchen Whiz. Dat is een soort Masterchef voor kinderen. Zelf is ze goed bezig als het gaat om sporten en gezond eten. Ze schreef al eerder een kookboek voor tieners en nu is er het grote zware kookboek Een ode aan groenten.

Ik kon het weer eens niet laten om het op de weegschaal te leggen. Iets meer dan twee kilo boek.  In tegendeel tot wat de titel misschien doet vermoeden is het geen vegan of vegetarisch kookboek. Alice kookt af en toe ook met vlees en vis. Maar groenten spelen de hoofdrol op het bord en als het al nodig is wordt daaromheen de rest van het gerecht bedacht. Alice heeft 50 van haar favoriete groenten uitgezocht en die krijgen allemaal hun eigen hoofdstuk. Die hoofdstukken zijn gesorteerd op de kleur van de groenten. Op één groente na (Okra) zijn alle groenten ook hier overal verkrijgbaar bij de goed gesorteerde groenteboer of supermarkt of in ieder geval te bestellen. Maar het overgrote deel ligt gewoon voor het oprapen in vrijwel iedere winkel.

 

 

Na een inleiding met algemene tips en informatie start het boek we met de witte groenten. Over iedere groente krijgen we uitgebreide informatie inzake het kopen en bewaren, het voorbereiden, bereiden enzovoort. Het is vrijwel overal duidelijk dat Alice geen verspiller is want we eten alles op! Dus maakt ze bijvoorbeeld ook iets lekkers van het groen van wortels. Als ze pompoensoep kookt dan gaat ook de schil in de pan. Maak je een gerecht van alleen het vlees van de pompoen dan heeft ze een heerlijke tip over wat je met de schil nog meer kunt maken.

Het hele boek barst van de kleur. Het is vrolijk en de teksten aanstekelijk. Het is goed te zien dat er ook wat groenten besproken worden die hier, onterecht, wat minder vaak op tafel komen omdat niet iedereen weet wat je ermee kunt doen. Naast alle overbekende groenten krijgen bijvoorbeeld pastinaak, meiraap, koolrabi en daikon ook de aandacht die ze verdienen. Prachtig zijn gerechten als ruches van roze zoetzure daikon (links op de foto hierboven), krokante venkel met zure room en zoete chilisaus, plakkerige aubergine uit Sichuan of Indiase boterworteltjes. Alice maakt veel zelf maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om sommige zaken kant en klaar te kopen. Zo is er een poké bowl met tonijn en daikon-furikake en leren we om de furikake (een strooisel van gedroogde tonijnb, sesam en zeewier) zelf te maken. Ook voor zoete baksels is er plek want Alice eet graag gezond maar iets lekkers tussendoor kan altijd.

Volgens Nigella Lawson is Alice Zaslavsky een natuurtalent en daar geef ik haar volkomen gelijk in. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waar je een goede indruk krijgt van het boek. Om er nog iets meer van te laten zien maakten we ook een filmpje van het boek.

Een ode aan groenten ligt nu nog op de keukentafel maar gaat daarna in de kast met favoriete kookboeken.

Een ode aan groenten | Alice Zaslavsky
Good Cook | €40,–
ISBN 9789461432506