Karin Lei groeide op tussen de potten en pannen in de horecakeuken van haar ouders. Afkomstig uit China en Taiwan zochten zij betere medische voorzieningen voor Karin’s zus. Zodoende streken ze neer in Zweden. Als logisch vervolg op haar succesvolle blog Chopstick Stories (helaas alleen in het Zweeds) ligt er nu een kookboek Dim sum & dumplings genaamd.
Voordat je van start gaat is het raadzaam om de voorraadkast aan te vullen met specifieke ingrediënten die veel worden gebruikt in de Chinese keuken. Ook kan het handig zijn om een goede wok en stoommandjes aan te schaffen. Na deze uitleg volgt in vier delen een flink aantal recepten.
Maar wat is dim sum eigenlijk? Dim sum is een verzamelnaam voor diverse gerechten die worden geserveerd in kleine porties. Ze zijn geëvolueerd van een snack bij de thee tot een compleet dim sum menu waarbij ook grotere gerechten een plaats vonden.
Letterlijk betekent dim sum ‘het raken van het hart’. En vat dat niet mooi samen waar met liefde en aandacht gemaakt eten om draait? Het vergt behoorlijk wat tijd en aandacht om dumplings en wontons te maken, maar het goede nieuws is dat je ze heel goed kunt invriezen. Dus maak vooral grotere porties.
Het eerste deel recepten behandelt gestoomde en gekookte dim sum. Har gow en siu mai zijn twee bekende dumplings. In dit hoofdstuk vind je ook bereidingen die je als hoofdgerecht kunt eten zoals aubergine met garnalen. Gelukkig zijn er tekeningen bij de tekst die uitlegt hoe je op verschillende manieren deeg kunt vullen. Maar zelfs dan zul je moeten oefenen. Soms gebruikt Karin klant-en-klare wontonvellen, maar vaak krijg je het recept om zelf deeg te maken.
Er staan gerechten in Dim sum & dumplings die we hier niet snel zullen tegenkomen (tenzij je in een authentiek Chinees restaurant eet). Denk bijvoorbeeld aan gestoofde kippenpoten – ja echte poten met klauw en al. Voor vegetariërs is het een karig boek; de Chinese keuken gebruikt nu eenmaal behoorlijk wat dierlijke producten.
Na gestoomde en gekookte dumplings komen de gefrituurde en gebakken dim sum aan bod. Klassieke gefrituurde loempia’s ontbreken niet, naast minder bekende gerechten. Ken jij rettichcake of curry puffs? Ook voor dipjes en sauzen, veelal pittig of met sojasaus, vind je recepten. Evenals suggesties voor bijpassende thee. Want dat is de drank bij uitstek die bij dim sum wordt gedronken. Karin wijdt zelfs een paar extra bladzijden aan de Chinese theeceremonie met tips en suggesties.
Hoewel niet specifiek voor dim sum, staan in het deel grote gerechten populaire Chinese bereidingen die in dim sum restaurants geserveerd worden. Char siu, Chinees buikspek, is om je vingers bij af te likken. Congee, een soort rijstsoep, wordt als basis gebruikt om met verschillende toppings te eten. Zelfs de beroemde – of mag ik zeggen beruchte – duizendjarige eieren komen op het menu. Dat ik de combi van congee, varkenspoten en duizendjarig ei niet kan waarderen zal te maken hebben met de cultuur waarin je opgroeit. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen ‘this is an acquired taste’.
Het deel met zoete dim sum gerechten is toegankelijker. Een Chinese maaltijd kent geen dessert zoals wij in het Westen kennen. Na de maaltijd eet men fruit. De zoete gerechten worden tegelijk met de hartige besteld. Eiertaartjes uit Hong Kong is een jeugdfavoriet van Karin. Net als de luchtige bao’s met een warme, zachte en romige vanillevulling genaamd custard buns. Jian dui is een heel oud Chinees dessert bestaande uit sesamballetjes met vulling van sesam, rode bonen of -zoals Karin ze maakt- met pindavulling.
Wil je leren om dumplings en wontons te maken en ben je niet bang voor echte authentieke Chinese recepten dan is Dim sum & dumplings van Karin Lei een aanrader.
Dim sum & dumplings – Karin Lei – uitgever Good Cook – ISBN9789461432940 – €22,50