Een combinatie van Food & Design in 52 seizoensrecepten met ei

Het kookboek Designerei van Marcel Wolterinck

Inkijkexemplaar op bol.

Je ziet direct dat Designerei een bijzonder kookboek is. De luxe uitstraling en de eenvoudige maar chique cover stralen dat helemaal uit. Marcel Wolterinck, de maker van het boek, is dan ook creative director bij Wolterinck in Laren. Dat is een high-end ontwerpbureau op het gebied van architectuur, interieur, styling, kunst, tuinen en producten.
Hij kan ook uitstekend koken en doet dat met heel veel plezier. En bij onverwachte gasten of spontane etentjes mag hij dan graag koken met eieren.

Topchefs
Op een dag kreeg hij het idee een kookboek te maken en dat werd Designerei. Er staan 52 recepten met ei in. Voor iedere week een recept en allemaal volgen ze de seizoenen.
Marcel Wolterinck vroeg en kreeg de medewerking van 12 topchefs. Zelf bedacht hij 40 recepten en de overige 12 werden door de topchefs aangeleverd.

We lezen eerst het voorwoord met daaronder een QR code die verwijst naar de website van Designerei.
Er wordt meerdere malen verwezen naar deze website omdat daar kookbegrippen en een paar aanvullende recepten te vinden zijn. Die hadden natuurlijk ook in het kookboek opgenomen kunnen worden maar wellicht had dat dan afbreuk gedaan aan het bijzondere design.

Koffietafelboek
Na het voorwoord volgen  de recepten. De volledige lijst met gerechten die in Designerei te vinden zijn staat op de website. Er is verschil in de gerechten die Marcel Wolterinck maakt en die van de topchefs. Dat is ook logisch want Marcel kan goed koken maar topchef zijn is een vak apart.
Het gevolg is dat de recepten van Marcel veel toegankelijker en maakbaarder zijn dan die van de topchefs. Een aantal van die topgerechten zijn nog wel goed te doen voor de thuiskok. We zien echter ook gerechten die weliswaar prachtig zijn maar die vallen in de categorie “kijk eens wat ik kan”. In een kookboek dat tegelijkertijd een koffietafelboek genoemd kan worden mogen zulke recepten er ook zijn. Verder maken een aantal chefs gebruik van apparatuur zoals een thermoblender, een Kidde slagroomspuit en een Roner sous-vide.

Puntjes op de i
Bij het doorlezen van de recepten vallen nog een paar dingen op. Direct bij het eerste recept moet je een koekenpan verhitten tot 80 graden met als doel het bakken van een omelet. Hoe je weet of een koekenpan 80 graden heeft bereikt blijft een raadsel.
In een ander recept ga je asperges koken in een aspergekookpan. In de tekst staat “leg de asperges op de bodem van de aspergekookpan”. Maar in een aspergekookpan staan de asperges rechtop.
Nog eentje dan. Voor de eiertompouce met zalmtartaar heb je 200 gram heel fijngesneden gerookte zalm nodig. Daar staat in de ingrediëntenlijst achter (Visatelier).
Dat blijkt, na enig zoeken op de website, het Visatelier in Laren te zijn en een van de suppliers van ingrediënten.
Het zijn maar een paar kleine dingen maar soms wel net even niet de puntjes op de i.

Al met al is Designerei een heel mooi boek geworden. Niet alleen om door te bladeren maar ook om uit te koken. En als je het aanschaft als cadeau of relatiegeschenk kom je echt met iets bijzonders aan.

Designerei  | Marcel Wolterinck
Terra | € 59,99
ISBN 9789401491075