Natuurlijk hebben al zijn fans (en dat zijn er veel) de serie De mosterd van Meus gevolgd. De zesdelige televisieserie waarin Jeroen Meus op zoek gaat naar dagelijkse kost in de wereld. Hij bezocht Georgië, Calabrië (Italië), Schotland, Turkije, Zuid-Zweden en Oaxaca (Mexico). Dat leverde prachtige beelden op en een inkijkje in de verschillende culinaire culturen en gewoontes. Natuurlijk kookte Jeroen zelf ook de sterren van de hemel in de serie maar we mochten ook meekijken in de pannen van anderen. Voor mij ligt het boek van de serie met de gelijknamige titel De mosterd van Meus. Het is een reisverslag met mooie foto’s en alle recepten die we op televisie zagen. Als extraatje zien we de reportagefoto’s die Jeroen zelf overal maakte.
Iedere aflevering van de serie, en dat wil dus zeggen ieder land apart, heeft een eigen uitgebreid hoofdstuk. De inleidingen zijn deels reisverslagen, ontmoetingen en ervaringen, deels (culinaire) geschiedenis en wetenswaardigheden en kleine recepten van de bijzondere gerechten die hij onderweg tegenkwam. Zoals de Dennenappelconfituur die dient als middel tegen de hoest of de ricotta die we zelf maken. We zien een klein overzicht van een aantal belangrijke ingrediënten die gebruikt worden in het desbetreffende land. En ieder hoofdstuk sluit af met de recepten van Jeroen. Dat alles is omlijst met kleurrijke foto’s van het land, indrukken tijdens de reis, de inwoners en uiteraard de gerechten.
En die gerechten mogen er zijn. We zien recepten met klinkende namen zoals Yaglama uit Turkijë (een stapel versgebakken platbrood met gehaktsaus ertussen), Cranachan uit Schotland (een alternatief voor trifle met o.a. whisky), Khinkali en adzhapsandali uit Georgië (een soort deeghapje en een groentestoofpot). Het zijn stuk voor stuk gerechten die goed te maken zijn en die je zeker zult willen proberen. Ook de smakelijke foto’s van het eindresultaat nodigen uit om de keuken in te gaan. De mosterd van Meus is een boek waar je veel inspiratie uit zult opdoen en dat je steeds weer even door wil bladeren en lezen.
Er is slechts één minpuntje. Voorin het boek staan de hoofdstukken met de paginanummers. Verder bevat het boek geen index met gerechten of register op recept. Om een gerecht snel terug te vinden moet je dus weten uit welk land het ook alweer kwam. En met de al eerdergenoemde bijzondere namen valt dat niet altijd mee. Het geeft je wel een excuus om het boek nog maar eens door te lezen. En heus, dat is geen straf. De mosterd van Meus is echt een aanrader. En de televisieserie mag rustig een vervolg krijgen.
De mosterd van Meus | Jeroen Meus
Manteau | €29,99
ISBN 9789022341148