De culinaire duizendpoot Marlena Spieler heeft meer dan 70 kookboeken geschreven. Een aantal daarvan heeft prestigieuze prijzen gewonnen. Marlena schrijft echt over alle keukens die je maar bedenken kunt. Een aantal van haar boeken gaat over de Joodse keuken maar ze schreef ook prachtig kookboeken over o.a. Napels, Mexicaans eten, kaas en nog veel meer. Een behoorlijk aantal van haar boeken is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
Voor mij ligt het boek De Joodse keuken. Oorspronkelijk uitgegeven in 2003 maar gelukkig is er nu een heruitgave. Overigens was de titel in 2003 De traditionele keuken en daarna werd de titel Minibijbel Joodse keuken. Nu de Joodse keuken dus en het is een mooi groot glanzend boek geworden dat het zeker verdient om steeds weer opnieuw te verschijnen. De Joodse keuken begint met een uitgebreide inleiding over de geschiedenis en tradities van het Joodse volk, de spijswetten en Joodse ingrediënten. Alles is voorzien van mooie foto’s. Bij de Joodse ingrediënten treffen we ook veel informatie over de Sefardische of Asjkenazische tradities en gerechten.
Na 64 boeiende pagina’s met al deze informatie gaan we koken. Dat doen we met onder handbereik twaalf hoofdstukken vol met gerechten uit de traditionele Joodse keuken die, zoals we weten, uit de hele wereld komen. Zo beginnen we in het hoofdstuk Voorgerechten met een Bulgaarse komkommersalade met walnoten. Of kies je voor een Libische pompoendip. Uiteraard treffen we ook de overbekende baba ghanoush en de salade van geroosterde aubergines en paprika’s. Uit de Italiaans-Joodse keuken maken we rebecchine de Jerusalemme. Dat is een gevulde en gefrituurde sandwich van polenta. Een eindeloze stroom heerlijkheden trekt in dit hoofdstuk voorbij.
Ook de soepen mogen er zijn. Van Hongaarse kersensoep naar tomatensoep met Israëlische couscous tot geurige bieten-groentesoep met gekruide lams-kubbeh. Mijn bijna favoriete hoofdstuk is Deli en brunch. Hierin staat een keur aan gerechten die je eigenlijk op ieder moment van de dag op tafel kunt zetten. Je maakt er een paar voor de brunch en komen ze ‘s avonds op tafel dan maak je er wat meer. Zeker op warme zomeravonden is het heerlijk om een tafel vol te zetten met bijvoorbeeld eiersalade met uien, Israëlische verse kaas met groene olijven, coleslaw uit de New Yorkse deli of de overheerlijke witvissalade.
Dan hebben we nog maar drie hoofdstukken gehad en krijgen we nog de visgerechten, vlees en gevogelte, vegetarische gerechten, noedels, kugels en pannenkoeken, salades, groentegerechten, brood, nagerechten, gebak en zoete lekkernijen en als laatste zoetzuur, pickles en sauzen. Ieder recept is voorzien van een foto van het eindresultaat en een paar kleine ‘how-to’ foto’s. Ook is er een kleine inleiding met tips wat je bij een gerecht kunt eten of specifieke informatie over wanneer het gegeten wordt of bij welk feest. De salades variëren van simpel tot uitgebreid en de pickles en zuren mogen op geen enkele tafel ontbreken.
Eerder had ik het over ‘mijn bijna favoriete hoofdstuk’. Wat is dan echt de grootste favoriet? Eigenlijk kan ik niet kiezen. De ene dag zijn dat de visgerechten en de volgende dag de pickles en het zoetzuur. Maar ook het hoofdstuk brood mag er zijn met de geurige uienbroodjes, het pitabrood of de makkelijk te maken Jemenitische zachte platte broodjes die je gewoon in de koekenpan bakt.
De Joodse keuken van Marlena Spieler is voor iedereen die met veel variatie de overheerlijkste gerechten op tafel wil zetten. Je krijgt echt heel veel boek voor een zeer vriendelijke prijs.
De Joodse keuken | Marlena Spieler
Veltman Uitgevers | €17,50
ISBN 9789048319565