De Japanse keuken is een boek waar de liefhebber niet omheen kan. Het is een mooi en groot boek met veel foto’s. Het bevat veel authentieke recepten en geeft veel tekst en uitleg over de gebruikte ingrediënten en technieken. En het is gemaakt door Emi Kazuko en Yasuko Fukuoka. Dat zijn twee bekende namen als het om de Japanse keuken gaat. Samen schreven deze twee dames al meerdere kookboeken en Yasuko Fukuoka heeft er zelfs al een stuk of tien op haar naam staan, waaronder een aantal boeken die in de prijzen gevallen zijn. Beiden zijn geboren en getogen in Japan maar wonen en werken op dit moment in Engeland. Ze hebben geen opleiding tot chef-kok gevolgd maar verdiepen zich al heel lang in de traditionele Japanse keuken.
Je kunt het boek kopen voor een zeer betaalbare prijs en dat is in dure feestmaanden toch een lichtpuntje.
Maar, zoals ik al zei, het is een kookboek voor de echte liefhebber. Er is veel te lezen en te leren over de Japanse keuken. Er worden ook hier en daar ingrediënten gebruikt die je alleen bij een speciaalzaak of online kunt kopen. Of wellicht lukt het je niet om ze te vinden. Dat zijn er niet zo heel veel en soms krijg je een alternatief dus daar maken we ons niet druk om.
Op de eerste 40 pagina’s lezen we uitgebreid over zaken als tradities en festivals, de buitenlandse invloeden, over apparatuur en keukengerei en nog veel meer. De volgende 80 pagina’s behandelen de Japanse ingrediënten. We beginnen uiteraard met rijst en rijstproducten gevolgd door noedels. Dan volgen de kruiden en specerijen, groenten, sauzen, de visproducten en ga zo maar door.
Vanaf pagina 124 gaan we de keuken in. Er zijn zeven hoofdstukken met de heerlijkste gerechten. Vanzelfsprekend maken we sushi. We zien geweldig mooie en vaak lichte soepen en noedels en verfijnde visgerechten.
Wat opvalt is dat heel veel recepten vrij eenvoudig zijn maar super geraffineerd. Zoals de in dashi gekookte nieuwe aardappels. Je roerbakt ui in sesamolie en voegt daar de aardappels, de dashi en wat sojasaus aan toe. Deksel op de pan en op een laag vuur gaarkoken. Daarna het vocht wat laten verdampen en de aardappels in een grote schaal opdienen met het overgebleven vocht eroverheen.
Dat kan niet anders dan heerlijk zijn.
Broccolistelen gooi je nooit meer weg want je maakt er in miso ingelegde broccoli met komkommer mee. Een vernuftig borrelhapje. Net als de ragfijn gesneden plakjes daikon die samen met gerookte zalm en nog wat ingrediënten een bijzonder gerechtje vormen. Heel dunne reepjes wortel worden gemengd met zoete azijn, sojasaus en mirin. Een aanrader bij vette gerechten. De gebakken aubergine met miso ziet er zeer smakelijk uit. Net als de spinazie met pindasaus.
Wie daadwerkelijk eens iets bijzonders en bijzonder lekkers op tafel wil zetten haalt met De Japanse keuken een boek in huis waar vaak uit gekookt zal worden.
De Japanse keuken | Emi Kazuko en Yasuko Kukuoka
Veltman Uitgevers | €17,50
ISBN 9789048320509