De inmaaktuin van de Australische Jo Turner belooft dat we 365 dagen uit eigen tuin kunnen eten. Wie een moestuin heeft weet dat je soms overspoeld wordt met oogst, courgettes zijn er berucht om. Dan is bewaren voor later een goede optie.

De inmaaktuin

link naar bol.

Eerst krijgen we uitleg over inmaken en de verschillende technieken van conserveren. Net als het Voedingscentrum waarschuwt Jo ons voor het zelf inmaken van Ph neutrale producten. Voor dergelijke niet-zure producten zoals groenten of tomaten is thuis wecken niet geschikt. Je kunt wel drogen, in zuur inleggen of zuur toevoegen en dan wecken. Anders is er kans op botulisme.

Na de uitgebreide uitleg volgt een hoofdstuk met ingemaakte groenten. Per groente geeft de inmaaktuin eerst een pagina met teeltadvies, gevolgd door één a twee recepten om je oogst te bewaren. Bijvoorbeeld gefermenteerde gember die je omtovert in gemberbier of gefermenteerde kool (zuurkool). Maar ook ingelegde wortel of bietjes in het zuur. Rabarber wordt verwerkt tot shrub, een interessante zoetzure siroop, die dorstlessend werkt met bruiswater. Basilicum wordt gemalen met olijfolie en in blokjes ingevroren. Zo kun je hartje winter van de verse basilicumsmaak genieten.

Dan volgt een deel met ingemaakt fruit. Citrusbomen doen het in ons klimaat, hoewel het steeds warmer wordt, in tegenstelling tot Australië niet zo goed. Net als amandelbomen of olijfbomen. Dus een deel van de recepten zul je met gekocht fruit moeten maken.
In dit hoofdstuk uiteraard veel jam en gelei, maar ook appeltaartvulling die je weckt. Of een appel-bramen vulling voor een supersnelle crumble en frambozenazijn. Kersen worden in de zon gedroogd (dat zal in Nederland in de [droog]oven moeten) en pruimen tot saus verwerkt.

In het eennalaatste hoofdstuk vind je beperkte algemene informatie over aanleg en onderhoud van een moestuin. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan inmaaktabellen. Een superhandig overzicht met per groente of fruitsoort de manieren om te bewaren en wecktijden. Het register maakt De inmaaktuin compleet.

Het hele jaar rond eten uit eigen tuin (en dus zelfvoorzienend zijn) zal waarschijnlijik niet lukken, maar iedere dag iets lekkers wat je zelf hebt bewaard moet zeker kunnen met De inmaaktuin.

De inmaaktuin – Jo Turner – uitgever Good Cook – ISBN9789461433213 – €24,50