Link naar Bol.com

Een boek van Merijn Tol is altijd iets om je op te verheugen. Dat geldt helemaal als je weet dat het een deel is in de serie landenbijbels en wel De Bijbel van de Libanese keuken. De liefde van Merijn voor het land Libanon en de Libanese keuken is alom bekend. Ze vertelt er in de inleiding met groot enthousiasme over. Ook lezen we uitgebreid over de geschiedenis van het land die helaas niet altijd even vredig verloopt. Na een overzicht van Libanese ingrediënten, de bekende how-to’s en de basisrecepten belanden we al snel bij de recepten.

Die zijn ingedeeld in Noord-Libanon, Beiroet, De Armeens-Libanese keuken, De Levant, De Bekaa, De Jabal en Zuid-Libanon. Een kaart laat zien waar die gebieden liggen. En ieder hoofdstuk begint met een kleine inleiding met wat meer informatie. Dat is fijn want de Libanese keuken staat bekend als een van de meest verfijnde en lekkerste keukens ter wereld. En daar wil je zoveel mogelijk over weten. Ook de recepten zelf worden voorafgegaan door wat tekst en uitleg en zijn heel vaak voorzien van prachtige smulfoto’s.

Aan alles is te zien van Merijn Tol haar ziel en zaligheid in De Bijbel van de Libanese keuken heeft gelegd en de recepten met zorg heeft samengesteld. Ze variëren van klassiekers tot bijzondere familierecepten en alles daar tussenin. Je zult nooit het probleem hebben dat je een recept niet meer terug kunt vinden want het register zit geraffineerd in elkaar. Er is een Nederlands-Libanees register en een Libanees-Nederlands. Daarin staan alle recepten op alfabet maar tussendoor en in een andere kleur ook overzichten met bijvoorbeeld Dips, Peulvruchten, Salades en noem maar op.

Libanese gerechten zijn er niet om een bord zodanig mee te versieren dat het lijkt op een gerecht uit een sterrenrestaurant. De Libanese keuken staat bol van de smaken en de gerechten zijn stuk voor stuk zo lekker en geraffineerd dat ze geen opsmuk nodig hebben. En ja, je zult ook naar de Mediterrane supermarkt moeten want een aantal van de gebruikte ingrediënten tref je niet aan in de doorsnee supermarkt. Zoals gedroogde molokhia; een naar gras ruikende bladgroente die in het Midden-Oosten veel gegeten wordt. Ik trof het maar in één recept aan. Maar ja, Merijn beschrijft de gerechten zo smakelijk dat je het toch wel een keer wilt proberen. Online kun je ook veel vinden.

Verder kun je in eerste instantie alleen maar bladeren en genieten van alle heerlijkheden die aan je voorbijtrekken. Er zijn een aantal kibbeh (kleine balletjes) recepten. Van gehakt, van vis maar ook vegan. Soms denk je dat een gerecht wel heel simpel is maar schijn bedriegt. Zoals bij de doperwtjesstoof met gehakt en rijst. De kruiden en de vermicellirijst maken er een makkelijk te maken maar overheerlijk gerecht van. Ook de zoetigheden mogen er zijn. Zoals de gaatjespannenkoekjes gevuld met room of walnoten. Of de pistachemarsepein met roomvulling.
En als hoofdgerecht misschien kip met citroen, knoflook en sumak met daarbij geroosterde aardappeltjes met koriander, knoflook, Aleppo-peper en kruiden.

Met De Bijbel van de Libanese keuken ben je wel even zoet. Merijn Tol heeft een uitermate fijn kookboek afgeleverd waar je heel vaak uit zult koken.

De Bijbel van de Libanese keuken | Merijn Tol
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048863631