De Koreaanse keuken is eigenlijk met geen enkele andere keuken te vergelijken. Dat zie je al snel als je bladert in de Bijbel van de Koreaanse keuken van Myung-Ki Min en Sang-Ah Yoo. Myung-Ki Min is de moeder van Sang-Ah Yoo. De ouders van Sang-Ah Yoo hoorden bij de eerste Koreanen in Nederland en begonnen in een later stadium een restaurant. Ze runnen dat al meer dan 20 jaar in Den Haag. Gezien hun hoge leeftijden (87 en 78) geen geringe prestatie.
Zoals gebruikelijk bij een landenkookbijbel lezen we eerst uitgebreid over de Koreaanse keuken, waarin we natuurlijk wel invloeden zien van China en Japan. En we krijgen veel informatie over de ingrediënten.
In de uitgebreide lijst met ingrediënten zul je er niet veel tegenkomen die al in het keukenkastje staan. Tenzij deze keuken geen onbekend terrein voor je is.
Voor menig hobbykok is het natuurlijk heel fijn om nieuwe ingrediënten te leren kennen en daarmee aan de slag te gaan. Dat wordt dus een stevig lijstje en een bezoek aan een goed gesorteerde Aziatische supermarkt. Online is ook heel veel te vinden.
De recepten zijn ingedeeld naar delen van het land. En vanzelfsprekend hebben we het dan alleen over Zuid-Korea dat is verdeeld in Noord, Centraal, Zuidoost, Zuidwest en Jeju. Noord-Korea krijgt een kort eigen hoofdstuk met recepten aan het eind van het boek.
Ik moet bekennen dat ik Jeju op moest zoeken. Het is een eiland ten zuiden van Zuid-Korea en wordt ook wel ‘honeymoon-eiland’ genoemd. Het is een interessant stukje wereld en de moeite waard om meer over te lezen.
Sang-Ah Yoo heeft de recepten van haar moeder zodanig omgezet dat wij ze kunnen maken. Dat is geen kleinigheid want haar moeder kookt helemaal uit de losse pols. Sang-Ah Yoo moedigt de lezer aan om vooral zelf ook creatief te blijven koken. Proef en pas aan als je denkt dat dat nodig is. Haar recepten zijn een leidraad. Je kunt ze letterlijk volgen maar het hoeft niet.
De gerechten die we zien zijn heel goed maakbaar en vrijwel allemaal even aantrekkelijk en smakelijk. We zien natuurlijk een aantal kimchi’s. De snelle kimchi en de traditionele en ook kimchi van radijs, van spitskool of van bosui. Met die kimchi maken we dan weer andere gerechten. We leren zeewierrollen (gimbap) maken. Ze lijken op shushi maar zijn toch anders. We maken gestoofde pittige scholfilet, pittige speklapjes of pannenkoekjes van mungbonen. Er zijn verrassende gerechten zoals tofu met gebakken kimchi en spek of pittige koolrabiblokjes. Allemaal even heerlijk!
Sang-Ah Yoo sluit de Bijbel van de Koraanse keuken af met een lijst met verkoopadressen; zowel echte winkels als online. En dat is heel handig. De Koreaanse keuken is een gezonde en heel smakelijke keuken en zeer de moeite van het ontdekken waard.
de Bijbel van de Koraanse keuken | Myung-Ki Min en Sang-Ah Yoo
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048864751