En, goede voornemens gemaakt? Meer bewegen, gezonder eten en vroeger naar bed staan blijkbaar in de top tien van wat we anders willen doen in 2020. Voor dat gezonder eten heb ik een goede suggestie: De bijbel van de Japanse keuken. Een flink kookboek van meer dan 400 pagina’s. Geschreven door Tosao van Coevorden, eigenaar van restaurant De Japanner. Koken leerde hij van zijn Nederlands Joodse oma en Japanse moeder, de snijtechnieken van zijn opa.
De Japanse keuken is over het algemeen een lichte en gezonde keuken en is lang zo ingewikkeld niet als we denken. Ja, er zijn wel specifieke ingrediënten die worden gebruikt maar die zijn tegenwoordig gelukkig goed verkrijgbaar (zo nodig online). In het land van de rijzende zon hecht men aan de eigen eetcultuur die je kunt samenvatten in vier kernwaarden: schoonheid, puurheid, esthetiek en rust. Presentatie van gerechten is heel belangrijk.
Na een uitgebreide inleiding over de speciale ingrediënten, kooktechnieken en keukengerei volgen 20 pagina’s met how-to’s. Rijkelijk voorzien van foto’s leren we gyoza (Japanse dumplings), ramen en sushirijst maken. Ook zien we de basistechnieken voor sushi en het fileren van vis.
Met zo’n veertig bladzijden aan basisrecepten en vijftig keer sushi heb je een zeer gedegen basis om Japans te koken. Daarmee zou je echter De bijbel van de Japanse keuken tekort doen.
In nog eens vijf lijvige hoofdstukken neemt Tosao ons mee langs de vier eilanden: Hokkaido, Honsu, Shikoku en Kyushu. Tokio, met zijn 10 miljoen inwoners krijgt een eigen hoofdstuk. Hier bevindt zich de grootste vismarkt ter wereld en verbouwen ze sla onder het metrostelsel van de stad!
Ieder eiland heeft zo zijn eigen klimaat en zijn eigen karakteristieke ingrediënten of gerechten. Sapporobier, takoyaki (pittige inktvis in beslag gebakken), udonnoedels met dashi of wat dacht je van Tex-Mex rijst? Dat laatste gerecht, takoraisu, is te danken aan de Amerikaanse militairen die gestationeerd zijn in Okinawa.
Tosao heeft voor de meeste gerechten 1 pagina nodig en geeft zowel de bereidingstijd als het aantal personen (of stuks bij de sushi). Ook is aangegeven of het een hoofdgerecht is dan wel een klein gerecht. Bij die laatste categorie kun je voor een hoofdmaaltijd een paar kleinere gerechten combineren met daarbij rijst of noedels. Aan toetjes doen de Japanners niet; je vindt er twee in De bijbel van de Japanse keuken.
De uitgebreide registers met Nederlands-Japans, Japans-Nederlands en type gerechten helpen je om iets terug te vinden. Hoewel dat trouwens toch nog niet zo makkelijk is, maar dat is geen straf want dan blader je gewoon terug naar de eerste pagina van een eiland. Daar staan alle recepten ook gerangschikt.
Een lijvig naslagwerk voor de ervaren Japanse thuiskok of wie dat wil worden. En met het goede voornemen om gezonder te eten heb je een parel in handen.
De bijbel van de Japanse keuken – Tosao van Coevorden – uitgever Carrera culinair – ISBN9789048848287 – €31,99