We konden eigenlijk niet kiezen, net als voorgaande jaren, maar hij is er weer: de kookboekentop-3 van 2020 van de recensenten van Kookboekennieuws.nl. Er waren ondanks alles dit jaar toch weer enorm veel culinaire uitgaves dit jaar. Soms waren ze iets later dan gepland, maar omdat we met zijn allen nog fanatieker gingen bakken en koken was er onverminderd aandacht voor allerlei keukens, recepten, gerechten en chefs.
Opvallend was natuurlijk de hoeveelheid vegan kookboeken. Plantaardig koken is here to stay. Niet te missen was, bleef en blijft ook Ottolenghi, die met zijn Simpel en Flavour onafgebroken in de bestsellerlijsten staat. Vrolijke verrassingen kwamen bijvoorbeeld van De Kookmutsjes en Freddy Tratlehner. Favoriete auteurs als Donna Hay, Nigel Slater en (op de valreep) Nigella Lawson publiceerden nieuwe titels. Azië was onverminderd populair en bakken natuurlijk, voor groot én klein. We verheugen ons alweer op de kookboeken van 2021!
Jeanette koos voor een boek dat ook iedereen die niets met koken of eten heeft, zou moeten lezen, een unieke, vegetarische interpretatie van de Joodse keuken en een complete serie. Dat laatste is natuurlijk een beetje vals spelen, maar we zien het graag door de vingers!
- Midnight Chicken van Ella Risbridger: ‘Vanaf de eerste regel is het raak en kom je niet meer los uit Midnight Chicken van Ella Risbridger. Het is zoveel meer dan een kookboek. Het is een boek over het leven.’
- Nosh van Esther Erwteman: ‘De gerechten zijn zo bijzonder en zien er zo aantrekkelijk uit dat je vlees of vis vast niet zult missen. Voor de liefhebbers van groente die iets bijzonders op tafel willen zetten is dit boek een aanrader.’
- De Kookbijbels van de Indonesische, Thaise en Nederlandse keuken: Maureen Tan, Noi Pia-Ud en Janneke Vreugdenhil maakten elk een nieuw deel in de serie Kookbijbels van uitgeverij Carrera. Stuk voor stuk instant klassiekers die je in de kast wilt hebben staan.
Dan Marlene’s toptitels voor dit jaar. Doe-het-zelf afhaalgerechten, een verzameling Vietnamese familierecepten en frisse groentes voor lente en zomer die je nu waarschijnlijk ook wel kunt eten.
- Chinese Takeaway Veggie van Kwoklyn Wan: ‘Vanaf nu geen “nummer 71 met witte rijst” meer, maar zelf aan de slag met populaire vegetarische Chinese (afhaal)gerechten.’
- An An Vietnamese Familierecepten van Mai Nguyen: ‘Met An an haal je niet alleen een authentiek Vietnamees kookboek in huis, maar leer je ook Mai en haar familiegeschiedenis kennen. Na haar deelname aan MasterChef Holland (2016) is het nu tijd om terug te keren naar haar Vietnamese roots. Leer echt Vietnamees koken en dan: “An an!” oftewel “Aan tafel!”’
- Greenfeast Groenterecepten voor lente en zomer van Nigel Slater: ‘Frisse lichte lentegroene gerechten worden afgewisseld met zomerse snelle schotels. Door de oven en grill te gebruiken blijft de tijd die je echt in de keuken doorbrengt beperkt. Volgens Nigels’ eigen zeggen zou het eten binnen dertig minuten op tafel kunnen staan.’
En dan als laatste Eva’s top-3. Die bestaat uit haar meest gebruikte kookboek van dit jaar, het ultieme boek over brood en eentje dat alle andere Italiaanse kookboeken overbodig maakt.
- Week light van Donna Hay: ‘Gezonder eten is met Week light geen opgave. Meer groente, minder vlees, gevarieerd want ook met vleesvervangers en zuivel, en bovenal smakelijk en kleurrijk: dat is het menu dat het boek ons voorschotelt. Met Donna’s recepten kun je dat makkelijk een heel jaar volhouden.’
- Een boek over brood van Issa Niemeijer: ‘Wat Issa schrijft is zorgvuldig en to the point, met hier en daar een kritische noot over de industriële bakkerij. Dit is kennis waar de thuisbakker en consument iets aan heeft! Een regelrechte ode aan het ambachtelijke bakkersvak.’
- De zilveren lepel classic: ‘Italiaanse kookboeken zijn er volop, maar er is er maar één dat al zeventig jaar meegaat en dat is De zilveren lepel. […] Met zoveel ingetogen dolce vita en inspirerende gerechten die je gewoon állemaal wilt maken, red je het wel tot de volgende vakantie.’
Nog meer ideeën nodig? Kijk dan eens in de kerstbladen of bij de recepten die we afgelopen jaar plaatsten.
Kookboekennwz wenst je alvast succes in de keuken en smakelijke feestdagen!