“Elke dag couscousdag” is het motto van de Couscousbar in Amsterdam. In Couscous geven eigenaren Nadia Zerouali en Samira Dahmani hun recepten prijs. Traditionele Marokkaanse zeven-groenten couscous, linzensoep, muntthee en zoetigheden. Nadia is geen onbekende in kookboekenland. Zo verscheen van haar hand eerder al Melk & Dadels, Souq en Een druppel rozenwater.
De ingrediënten voor de recepten in Couscous zijn goed verkrijgbaar bij de Turkse of Marokkaanse buurtsuper. Waar je sowieso meer waar voor je geld krijgt, zeker wat betreft verse kruiden als peterselie en koriander. Een lijstje met handige zaken om in de voorraadkast te hebben staan bevat onder meer pul biber, rozenwater, smen en mastiek. Die laatste twee zul je niet vaak gebruiken (ze komen maar 1 of 2 keer voor in het boek).
Ik weet niet hoe het er bij jullie thuis aan toegaat maar hier willen we doordeweeks graag binnen een half uur aan tafel. Couscous is dan ook een favoriet als we weinig tijd hebben: uit het pak in een kom, heet water erbij, even laten staan en doorroeren met een klontje boter of wat olijfolie. Groot was mijn verbazing dat zelfs de gekochte couscous uit de winkel nog twee à drie keer moet stomen. Weg tijdswinst – zo worden de recepten best bewerkelijk.
In de Couscousbar wordt alles gemaakt door een team van Marokkaanse mama’s. En dat doen ze met trots voor hun roots. Zowel in Marokko, Algerije, Tunesië en Libië is de couscoustraditie groot. Er zijn zelfs plannen om couscous voor te dragen als werelderfgoed.
De recepten in Couscous varieren van tien personen tot drie à vier man. Er wordt veel met verse groenten en kruiden gewerkt waardoor je een gezonde basismaaltijd krijgt. De omschrijving is soms iets te summier: wat moet ik in het half uur dat ik nodig heb om de couscous twee keer te stomen, doen met de groenten in charmilla? Warmhouden, doorkoken of uitzetten?. En bij de Marokkaanse soep kom ik slordigheden tegen. Als ik het recept letterlijk volg krijg ik geen soep (500 gram ongekookte linzen op 1 liter water wordt echt te dik, zelfs met de helft heb je een zeer stevige soep) en de wortels blijven op het aanrecht liggen (ik moet ze snijden maar ze belanden niet in de soep).
Naast de favoriete familierecepten krijgen we ook lievelingsgerechten met couscous van vrienden van over de hele wereld. Zo eet je couscous ook het liefst: aan een grote tafel met allemaal gerechtjes, pratend met familie en vrienden én met je handen. Al met al een inspirerend boekje om kennis te maken met echte couscousgerechten. Blijf wel opletten en pas zo nodig de hoeveelheden en de werkvolgorde aan.
Couscous, De lekkerste gerechten uit de Couscousbar – Nadia Zerouali & Samira Dahmani – uitgever Nijgh & van Ditmar – ISBN9789038805979 – €20,00