Soms wordt een boek precies op het juiste moment uitgegeven. Dat is het geval met Cocina Latina, Liefdevolle familierecepten. De recepten komen allemaal uit Latijns-Amerika. Het bijzondere van Cocina Latina is het feit dat het niet alleen een mooi en interessant kookboek is maar dat de opbrengst ten goede komt aan WereldOuders. Dit is een stichting die fantastisch werk doet in negen landen in Latijns-Amerika. Lees er vooral alles over op hun website.
Eén van de mensen die we in Cocina Latina leren kennen is Héctor Olvera Lugo. Hij groeide op in Mexico bij WereldOuders en is nu een kok van topniveau met drie restaurants. Hij deelt zijn favoriete recepten met ons. Drie anderen doen dat ook en dat zijn achtereenvolgens Nina Bogaerts, chef eigenaar van Rosario Cocina Mexicana in Amsterdam. Zij heeft een Guatemalteekse vader die graag kookte en dat ook op zijn kinderen overbracht. Dan is er Katinka Lansink Dodero die bakken en koken leerde van haar Peruaanse moeder. We kennen Katinka van haar bedrijf Cevicheceviche en het mooie boek Mi Casa Peru.
De laatste is Doris Wienk Sanchez die geboren is in de Dominicaanse republiek. Haar zoon is zanger en ambassadeur van WereldOuders en via hem leerden Doris en haar man de projecten kennen. Ook zij deelt haar favoriete familierecepten.
De recepten zijn verdeeld in negen hoofdstukken. Achtereenvolgens zien we gerechten uit Mexico, Guatemala, Honduras, Peru, Bolivia, Nicaragua, Dominicaanse republiek, Haïti en El Salvador. Tussendoor lezen we over het desbetreffende land en over een aantal ingrediënten. Een erg leuk extraatje zijn een aantal QR-codes in het boek die bijvoorbeeld een playlist met Latijnse muziek op Spotify tevoorschijn tovert. Andere QR-codes geven o.a. meer informatie over bijvoorbeeld verkoopadressen voor de ingrediënten.
Al bladerend door het boek dacht ik: ‘Wat weten we eigenlijk weinig van de Latijns-Amerikaanse keuken’. Het boek van Katinka Lansink Dodero heeft ons wat bijgespijkerd als het gaat om de Peruaanse keuken en van de Mexicaanse keuken weten we ook wel wat. Maar wat komt er in Honduras op tafel? Of in El Salvador? Ik kan je zeggen, erg lekkere gerechten.
Zo zien we in Guatemala een heerlijke stoof van varkensgehakt (met ook groente erin) die je kunt eten met rijst maar die in het volgende recept gebruikt wordt als vulling voor Chile relleno. Dat zijn pepers gevuld met het varkensgehakt in een jasje van eierbeslag. In Honduras eten we Arroz con leche. Een rijstebrij die je rustig kunt beschouwen als ultiem troosteten. De Hondurese kokosbroodjes zijn simpel te maken en zien er verrukkelijk uit. Uit de Dominicaanse keuken komt een lekker bonengerecht en een heerlijke gestoofde kip. En zo gaat het maar door. De Haïtiaanse keuken presenteert een ingemaakte koolsalade, een aubergine stoofpot en nog veel meer. Door het hele boek heen staan foto’s van de landen, de bevolking en van de gerechten.
De Covid-pandemie heeft veel mensen diep geraakt. Ook in Latijns-Amerika zijn veel mensen hun werk kwijt en hebben geen inkomen meer. Daardoor hebben veel kinderen niet voldoende te eten en WereldOuders heeft daarom voedselprogramma’s opgezet om deze kinderen toch aan een dagelijkse maaltijd te helpen. Met de aanschaf van Cocina Latina steunt u deze voedselprogramma’s. En zeg nou zelf, wat is een mooier cadeau onder de kerstboom dan dit. Het geld komt goed terecht en Cocina Latina is zeer de moeite waard.
Cocina Latina | WereldOuders
Bertram + De Leeuw uitgevers | €29,95
ISBN 9789461562876