Met een titel als Carbs, carbs, carbs trek je gelijk de aandacht. Dit kookboek, gemaakt door Meike Krüger, is een ode aan de heerlijkste koolhydraten in al hun vormen. Of je nu gek bent op aardappels, meer wil leren over het gebruik van rijst en noedels, of juist wil experimenteren met de mogelijkheden van brood, deeg of peulvruchten, Meike laat het je allemaal zien.
Wellicht ken je Meike al van haar eerste kookboek Een tafel vol. Op haar Instagram Mokumeet laat ze tussen de bedrijven door, ze is immers ook werkzaam als psychotherapeut/GGZ-psycholoog, zien wat en waar ze eet. Al snel zie je dat Meike goed kan koken en dat levert de lekkerste en smakelijkste foto’s op. En nu is er een tweede kookboek met de titel Carbs, carbs, carbs.
Zoals Meike zelf zegt, staan in Carbs, carbs, carbs fancy gerechten voor etentjes, maar ook veel simpel comfortfood voor doordeweeks. Daarbij moet wel de opmerking worden gemaakt dat ‘simpel’ voor Meike een andere betekenis heeft dan voor de gemiddelde Nederlander, vermoed ik zo. We zien veel ingrediënten uit de toko die de meeste mensen niet zomaar in huis hebben. Net als in haar eerste boek, zien we wederom dat Meike zich laat inspireren door gerechten uit de hele wereld. Krokante rijstcakes met courgettekimchi, aardappelkibbeh met kamouneh en pistachenoten of Creoolse paella. Allemaal even lekker en origineel.
De ondertitel van het boek is ‘Bizar lekker koken met aardappels, noedels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg in de hoofdrol’. Dat is ook precies hoe de hoofdstukken zijn ingedeeld. Ik blijf het keer op keer zeggen, maar ik word blij als elk recept wordt vergezeld van een duidelijke en smakelijke foto. Een introductiestukje bij het gerecht maakt het voor mij helemaal compleet, net als een opmaak zonder te veel opsmuk. Meike checkt in dit geval alle boxjes aan.
De afgelopen jaren zijn er veel kookboeken verschenen die als thema koolhydraatarm of zelfs koolhydraatvrij koken hadden. Meike brengt met haar tweede boek de tegenhanger uit en laat je juist genieten van al die koolhydraten. Want laten we wel wezen, het koolhydraat maakt vaak het gerecht af en maakt dat we er meer van willen. En waar we ook meer van willen zijn niet alleen de gerechten uit Carbs, carbs, carbs, maar ook van Meike Krüger. Ze heeft inmiddels wel bewezen dat ze kookboeken kan maken als de beste. Is dit het boek voor diegene die wil leren koken? Nee, dat denk ik niet. Is dit voor de thuiskok die meer wil leren over de mondiale keukens, nieuwe ingrediënten wil ontdekken en af en toe een leuk weekend project wil hebben? Dat is zeker.
Carbs, carbs, carbs | Meike Krüger | Carrera | ISBN: 9789048875177 | €32,99