‘Havenkookboek van een stuurloze scheepskok’ is de ondertitel van Café Marseille. Het eerste kookboek van Derk Jan Wooldrik die mede-eigenaar is van het aan de Rotterdamse Kruiskade gelegen Café Marseille. DJ, zoals hij ook wel wordt genoemd, heeft heel wat keukens van binnen gezien. Als scheepskok reisde hij over de hele wereld maar ook werkte hij in een aantal restaurants.
Behalve koken kan DJ ook schrijven. De teksten in Café Marseille zijn van zijn hand. Hij vertelt in sappige taal over de reizen en avonturen die hij beleefde. Dat doet hij zonder opsmuk en hij maakt de dingen niet mooier dan ze zijn.
De verhalen spelen zich af in grote havensteden waar zijn reizen hem brachten en ook de tijden tussendoor waarin hij andere avonturen beleefde komen aan bod.
In havensteden bruist het leven en is er altijd wel iets te beleven. DJ leefde het leven voluit. Rauw, onverschrokken, drank, drugs, vechtpartijen en dames van plezier. Als zijn vriendin van dat moment laat weten overtijd te zijn neemt hij de benen. Hij is er eerlijk over en we mogen het allemaal weten. Na een paar inleidende hoofdstukken reizen we mee naar Hamburg, Malaga, Lagos, Rotterdam, Palermo, Mumbai, Havana en als laatste naar Marseille.
In al die steden is zoveel te zien en te beleven dat het soms leest als een spannend jongensboek.
De recepten zijn net als de verhalen. Stoer en stevig. Voer voor grote eters die hard werken. Voor DJ geen liflafjes en eetbare bloemetjes maar stevige curry’s, een captain’s dinner die staat in je maag, gehaktballen zoals je ze niet eerder at en gerechten als labskous. Dat is een Hamburgs gerecht met bieten, aardappelen, eieren, cornedbeef en zure haring. Let wel op de hoeveelheden want DJ kookt voor grote eters. Ook wat betreft cocktails, zoete versnaperingen en bijgerechten weet DJ zijn weg te vinden in de keuken.
Café Marseille bevat mooie en soms bijzondere sfeerfoto’s en tekeningen en een deel van de tekst is met de hand geschreven. Derk Jan Wooldrik heeft zich laten inspireren door boeken als Bread is Gold van Bottura en How to Cook a Wolf van M.F.K. Fisher. Beide boeken gaan over het koken met wat er op dat moment is. Zelfs in tijden van crisis en oorlog. Met name How to Cook a Wolf is een klassieker die iedereen zou moeten lezen. Hulde voor DJ dat hij dit boek (uit 1942!) kent en noemt.
Halverwege het boek treffen we een geweldig verhaal van Wilfried de Jong die zich af en toe tegoed doet aan de zelfgestookte drank van DJ.
Café Marseille is in alle opzichten een kleurrijk boek met goed maakbare no-nonsens recepten en boeiende verhalen.
Café Marseille | Derk Jan Wooldrik
Carrera Culinair | €35,–
ISBN 9789048863396