Briljante bonen van Bloeme Burema, dat zijn heel veel b’s achter elkaar. Bloeme is kok en houdt van bonen. Maar de recepten in haar eerste kookboek zijn thuis ontstaan en dus zonder stress al kletsend te maken, volgens Bloeme zelf.
Bonen zijn lekker, multi-inzetbaar en nemen veel smaak op. Je kunt ze warm of koud eten en ze zijn goed voor ons en voor onze planeet. Heel veel redenen dus om meer met bonen te koken. Vroeger was Nederland een echt bonenland maar veel van die lokale soorten zijn niet of slecht verkrijgbaar omdat ze simpelweg niet meer -commercieel- worden geteeld. Bloeme geeft een paar (online) adressen en ik heb zelf ook nog een tip. Ben je bereid om ze zelf op te kweken kijk dan eens bij de zadenbibliotheek. Zo vond ik Walcherse kogelboontjes, een verfijnde soort bruine bonen uit Zeeland.
Gedroogde bonen worden eerst geweekt en daarna lang gekookt. Dat kan op het fornuis, in de oven of in de snelkookpan. Maar je mag gewoon een blik of pot bonen gebruiken hoor. Of je maakt een grote hoeveelheid in één keer en vriest die in porties in. Naast de droogbonen staan in briljante bonen recepten voor verse bonen. Denk aan sojabonen (edamame), sugar snaps, sperziebonen en snijbonen.
Na deze introductie volgt een deel met zeven hoofdstukken aan recepten. Van de borrel en salades, via de soep en het fornuis naar de oven en de verse bonen. Tot slot komen enkele basisrecepten aan bod, waaronder mayonaise gemaakt van aquafaba (het inmaakvocht van bonen in blik of pot).
Wat een briljant idee! Bonen bij de borrel. Hummus kennen we natuurlijk allemaal, maar er is meer mogelijk. Zoals geroosterde kikkererwten uit de oven als een alternatief voor borrelnoten, of een witte bonencrème met gepofte knoflook. Bitterballen met een verrassende vulling van borlottibonen in plaats van ragout is ook een leuk idee.
Bonen in een salade zorgen voor vulling en een bite, net als bonen in de soep. Dubbele dopererwtjessalade met boterbonen bijvoorbeeld of ribollita, de ultieme Italiaanse comfortsoep met flink wat Parmezaanse kaas. Stoofgerechten lenen zich bij uitstek om bonen in te verwerken. En dat hoeft niet altijd uren te sudderen bewijst Bloeme met de romige tomatenstoof met cannellonibonen. Als je gebruik maakt van bonen in blik staat dit gerecht binnen een half uur op tafel. Vis stooft makkelijk gaar in een saus van tomaten en boterbonen. En een vegetarische shepherd’s pie, waarbij bruine bonen het vlees vervangen, gaat onder een dakje van aardappelpuree zo de oven in.
De verse bonen komen als laatste aan bod in briljante bonen. Dit zijn bijgerechten die je als groente serveert of, in het geval van haricots verts met grove mosterd, walnoten en dille, als meeneemlunch. De harissa in de gebrande snijbonen met zure room en harissa wordt zelf gemaakt en was een grote hit toen Bloeme nog bij het Buffet van Odette werkte.
Of je nu al van bonen houdt of ze wel vaker wil eten maar niet verder komt dan chili sin carne, briljante bonen staat vol met inspiratie. En Bloeme maakt haar bewering in het voorwoord waar, de meeste gerechten zijn simpel qua techniek, ingrediëntenlijst en je hebt vaak maar één pan nodig. Ontdek de veelzijdigheid van bonen!
briljante bonen – Bloeme Burema – uitgever Carrera culinair – ISBN 9789048873982 – € 30,00