Wie #plopoclock zegt, zegt Susan Aretz. Iedereen die haar maar een beetje kent of volgt weet dat Susan dol is op borrelen en met name ook op de daarbij behorende hapjes. In het boek Borreltijd geeft Susan de recepten voor zeventig borrelhapjes en stelt ze twaalf soorten borrelplanken samen. Uiteraard kun je daarmee variëren zoveel je wilt maar heb je geen inspiratie of ben je er gewoon niet zo goed in dan doe je gewoon wat Susan zegt en dan komt het helemaal goed.
Bij de recepten krijgen we een advies voor begeleidende drankjes en uiteraard zijn er ook de nodige cocktails en mocktails. De teksten in het boek zijn met humor geschreven en dat verhoogt het leesplezier. De borrelplanken die Susan samenstelt kunnen vaak ook dienen als complete avondmaaltijd of uitgebreide lunch. Het is maar net hoe groots je het zelf aanpakt. Bij een kleine borrel (lees: je gaat daarna nog dineren) maak je maar een paar hapjes.
De hapjes op zich zijn vrijwel allemaal redelijk simpel te maken maar als je een borrelplank vol met zelfgemaakte snacks wilt dan moet je wel op tijd beginnen. Ook zijn er recepten die niet echt haalbaar zijn voor de doorsnee thuiskok maar dat zijn er echt heel weinig. Het maken van zelfgemaakte Hollandse semi-droge borrelworst is blijkbaar alleen weggelegd voor mensen met een KitchenAid keukenmachine met toebehoren.
De borrelplanken bevatten hapjes die goed bij elkaar passen. Toch is het niet de bedoeling geweest om planken samen te stellen die de sfeer van een bepaald land uitstralen. Ze doen dat soms wel maar Susan heeft voornamelijk bij elkaar gezocht wat goed bij elkaar past en wat ze zelf heel lekker vindt. En ze vindt veel lekker dus voorlopig kun je vooruit. Er is zelfs een gezonde borrelplank. Nee, nu niet schrikken want juist deze plank sprak mij zeer aan met zijn komkommerrolletjes met gerookte zalm-dillecrème, tonijnmousse met kappertjes, courgetterolletjes met feta, rozemarijn en olijvenspread en nog veel meer. Maar eerlijk is eerlijk. Op iedere plank staan hapjes die je zeker een keer zult willen maken.
Er is ook een puntje van kritiek. Als doorgewinterde kookboekenlezer ergerde het mij zeer om in de hoofdstukken ‘In de voorraadkast’ en ‘In het glas’, maar ook in de recepten en het dankwoord overspoeld te worden door merknamen van ingrediënten, keukenapparatuur, leveranciers, kleding, serviezen en noem maar op. Het komt wel vaker voor dat een kookboekenschrijver een merk adviseert maar dit is net even iets te veel. Niettemin een lekker boek en met de feestdagen voor de deur zeker de moeite waard.
Borreltijd – Susan Aretz – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046825853 – €20,99