Soms worden er bakboeken uitgebracht waarvan je direct weet: dit is een bijzonder exemplaar. Een boek dat anders is dan alle anderen. We hebben geluk dat er recent zo’n boek is uitgekomen en dat we weer volop mogen gaan genieten van alle bakrecepten én bakkennis, want daar draait Bloem, suiker, boter van Nicola Lamb om. Zij werkte al eerder als pastry chef voor Dominique Ansel en Ottolenghi en belooft in haar boek de geheimen van beter bakken te delen.
Het eerste deel van het boek, en dat zijn maar liefst 115 bladzijden, is gewijd aan het hoe en waarom technieken en ingrediënten werken. De informatie die Nicola geeft is grondig. Het wordt ondersteund met diagrammen, tabellen en illustraties om je de achtergrond van het bakken echt te laten begrijpen. Zelfs mensen met veel bakervaring zullen vast en zeker nog nieuwe dingen leren. Voor diegene die nieuw zijn in het bakken, zal al die informatie overweldigend zijn. Gelukkig kun je ook direct beginnen met de recepten.
Nicola heeft ervoor gekozen om de recepten in te delen in vijf categorieën, namelijk ‘basisrecepten’, ‘een middag’ (max. 4 uur bereidingstijd en relatief simpel), ‘een dag’ (meer dan 4 uur bereidingstijd met meerdere stappen), ‘een weekend’ (meerdere stappen met ingewikkelde technieken) en ‘extra’s’. Binnen deze categorieën zijn nog subhoofdstukken aangebracht waarin van alles voorbij komt: koekjes, taarten, broodjes, dessert, maar ook viennoiserie op hoog niveau. Denk hierbij aan het maken van je eigen croissantdeeg, om vervolgens een broodje met kaas en aardappel te maken of een vierkante amandelcroissant 2.0. Genoeg bakuitdagingen in het boek dus.
Dit is een boek waarbij je, als je goed oplet, al snel doorkrijgt dat over elk detail is nagedacht. Hoe vervelend is het dat er in een recept soms gevraagd wordt om 200 gram banaan. Vaak is dan de vraag: is dit met of zonder schil? Nicola specificeert zulke gedetailleerde informatie in de ingrediëntenlijst. Daarnaast heeft elk recept een eigen tijdlijn, zodat je precies kan zien hoe lang je van begin tot eind bezig bent totdat het product af is. Ondanks al die informatie op één bladzijde, bezit Nicola de gave om de recepten op zo’n manier op te schrijven dat je direct de keuken in wil duiken, zonder dat je eerst overspoeld wordt met alle technische informatie.
Na alle lof over de uitgebreide technische kant van het bakken die Nicola belicht, ook nog even een blik op de recepten. Het is een mengeling van klassieke recepten en nieuwe doordachte smaken. De mensen die al behoorlijk wat bakboeken zullen hebben, zullen herkennen dat bakboeken op een gegeven moment veel overlap krijgen. Ook deze mensen zullen met Bloem, boter, suiker nieuwe recepten gaan ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een panna cotta met verbrande witte chocolade en sojasaus of een gezouten vanille-pistache laagjestaart met citroensiroop.
Al met al alleen maar lovende woorden over Bloem, suiker, boter. Normaal worden er geen sterren gegeven op deze website, maar bij Bloem, suiker, boter doe ik dat wel. Bij deze maar liefst 5 sterren! Rennen naar de boekhandel dus. Met dit boek in de kast heb je eigenlijk geen ander bakboek meer nodig.
Bloem, suiker, boter | Nicola Lamb | Fontaine Uitgevers | ISBN | 9789464043167 | €33,99