De titel en ondertitel van het kookboek van Saskia Koopman bevatten een spannende tegenstelling: Zoet! Blij suikervrij. Zoet eten bevat immers altijd suiker. Nadere beschouwing leert dat Saskia Koopman met suikervrij bedoelt: zonder geraffineerde suikers. Haar recepten bevatten suikers uit dadels, ahornsiroop, yaconsiroop, rijpe bananen, pure appelmoes en kokosbloesemsuiker. Daarnaast zijn alle recepten glutenvrij en de meeste recepten zuivelvrij of veganistisch. Ook bevat Zoet! Blij suikervrij een hoofdstuk Raw food.
Je bent geneigd bij zoet alleen aan gebak te denken, maar Saskia Koopman dacht uitgebreider. In haar boek niet alleen gebak maar ook ijs, drankjes, dipsausen en smeersels voor op brood/toastjes.
Het boek is verdeeld in 11 hoofdstukken met titels zoals Pancake party for breakfast, My kinda muffin!, Ice ice baby en Little chocoholics. Deels naar moment, ontbijtrecepten, feestrecepten en desserts en deels naar product, muffins, dips & spread en drankjes.
Saskia Koopman maakte niet alleen de recepten maar ook de foto’s, net zoals ze dat voor haar website Blij Suikervrij doet. Het boek heeft een zachte, zoete uitstraling gekregen door de lichte achtergrond op de foto’s en het gebruik van licht gekleurd servies. Zelfs het eten heeft voornamelijk zachte tinten. Het geheel wordt versterkt door het kleurgebruik voor de letters, nergens hard of vetgedrukt zwart, maar vooral grijs- en pastelkleuren. Het zoete van de vormgeving sluit zo mooi aan de titel van het boek.
De recepten zijn grotendeels te maken met ingrediënten die je vaak al in huis zult hebben, zoals havermout, amandelmeel, verschillende soorten noten, zaden en pitten, cacaopoeder en fruit. Wat betreft andere minder gangbare zaken zoals amazake, yaconsiroop of kuzu geeft Saskia Koopman uitleg over wat het is en over het algemeen ook waar je het kunt kopen. Degenen die al vaker uit de kookboeken van Rens Kroes, Ella Woodward zullen deze ‘exotischere’ ingrediënten waarschijnlijk al in de keukenkast hebben staan.
De recepten zijn prima te doen, ook als je wat minder ervaren bent in de keuken. Saskia Koopman geeft duidelijke aanwijzingen over de bereiding en de bereidingstijd. Op de foto’s is het eindresultaat goed te zien. Veel gerechten zien er zo lekker uit dat je ze onmiddellijk zelf zou willen maken én opeten! Nooit echt fan geweest van de raw food beweging maar de foto’s van strawberry cashew cupcakes en de raw carrot cake bites halen mij over om het toch nog eens te proberen. En in het hoofdstuk over chocolade staan ook een paar recepten die beslist uitgeprobeerd gaan worden, zoals de melkchocolade-hazelnootbonbons en de chocolate & peanutbutterfudge. Ook zien de taarten in het feesthoofdstuk er heerlijk uit. De sinaasappelhazelnoottaart, maar ook de aardbeienkokosyoghurttaart. Te veel om op te noemen en genoeg om de komende tijd veel zoete dingen te maken!
Helaas bevat Zoet! Blij suikervrij wel iets te veel Engelse termen en benamingen. Het is een Nederlandstalig kookboek voor de Nederlandse (en wellicht de Vlaamse) markt, dan mag je verwachten dat de recepten gewoon Nederlandse titels hebben als die voorhanden zijn (en dat is meestal het geval). Ook de hoofdstukken hebben allemaal Engelse titels, terwijl je in het Nederlands ook net zulke mooie woordspelingen kunt maken. Een foodprocessor is gewoon een keukenmachine. In het Nederlands pureer je iets glad in plaats van dat je het blend. Salted caramel is heel eenvoudig te vertalen als gezouten karamel enz.
Afgezien van bovenstaand minpunt is Zoet! Blij suikervrij een leuk kookboek als je wel zoet wilt eten, maar geen geraffineerde suiker of kunstmatige zoetstoffen wilt gebruiken. Saskia Koopman biedt je meer dan genoeg lekkere alternatieven.
Blij suikervrij zoet! – Saskia Koopman – Björn Books – ISBN 9789492537041 – € 20,00