Ballenboek van Wim Balieu.

Link naar bol.

Het Ballenboek van Wim Ballieu is een dik boek geworden. We kennen Wim Ballieu natuurlijk van zijn eerdere boeken, de Balls & Glory-restaurants maar zeker ook van zijn Bal National op het kookkanaal Njam! Wie een feestje of evenement gepland heeft kan ook de Foodtruck vol heerlijke ballen reserveren.
En nu kunnen we die geweldige ballen ook thuis maken. Of ze net zo lekker worden als de ballen die Wim uit de keuken tovert? Als je de recepten goed volgt dan gaat dat zeker lukken.

Na een kort voorwoord gaan we snel aan de slag met het hoofdstuk “Basis: gehakt”. We lezen van alles over de verschillende soorten gehakt. Ook vegan en vis komen aan de orde. Daarna gaan we door naar Apero. Allemaal balletjes die heerlijk zijn als snack of bij een aperitief en we maken er ook zelf mayonaise en vegan mayonaise bij. In “Bouillons en soepen” zien we soepen die je rustig kunt serveren als er gasten aan tafel zitten. De tomatencrèmesoep (met balletjes van kip) van de moeder van Wim Ballieu en de witloofroomsoep met ballekes van gerookte ham springen eruit.

In het hoofdstuk “Vlees heerlijke recepten” vinden we gerechten voor verschillende gelegenheden. Voor de doordeweekse dag zijn er de blinde vinkjes met rodekool of ballekes met uiensaus en wortelstoemp (stamppot) en nog veel meer. Het mag soms ook wat luxer zoals de varkensballekes met morieljes en asperges of de gehaktbal gevuld met prei en groene curry met stoemp.
En dan zijn er nog de hoofdstukken “Gevogelte”, “Vis” en “Veggie”. Want ook groenten spelen een belangrijke rol in het Ballenboek. Misschien maken we champignonballekes met panzanella van oesterzwammen of maïsballekes in pittige tomatensaus.

De keus is groot want in het Ballenboek treffen we bijna 300 recepten voor ballen in alle soorten en maten en een paar bijgerechten. Vaak zijn de recepten een volwaardige maaltijd. Je hoeft dus niet zelf te bedenken wat je bij de ballen zult eten. Vanzelfsprekend mag je variëren waar je dat maar wilt. Bij veel van de recepten krijg je van Wim een extra suggestie of wat meer informatie. Ik was blij met de tips in het eerste hoofdstuk over het gebruiken van een gehaktmolen. Daar leerde ik toch wel wat nieuwe dingen. Heb je geen gehaktmolen dan is er altijd de betere slager.

Het Ballenboek van Wim Ballieu is voor de liefhebbers van lekker bourgondisch (want Vlaams) eten een aanrader. Een echt smulboek.

Ballenboek | Wim Ballieu
Pelckmans | € 27,–
ISBN 9789463835473
Fotografie: Piet De Kersgieter