– van eigen deeg –
Als je moeite doet kan je vanuit Nederland ook naar Bake Off Vlaanderen kijken. Via streamingsdiensten moet het lukken. Ook nu kan je daar de afleveringen terugzien. Maar wil je liever gewoon aan de bak? Dan is er nu het heerlijke nieuwe Bake off Vlaanderen bakboek. Met baksels -van eigen deeg-. En wat is er nu lekkerder dan dat?
Eerst maken we even kennis met de juryleden, presentator en deelnemers. Dat is vooral aardig als je de wedstrijd hebt gezien, want de komende recepten worden niet aan een maker gekoppeld. Dus wie bijvoorbeeld de Irish-coffeecake gemaakt heeft wordt niet verteld. Is dat belangrijk? Niet als je de cake wilt maken.
Wat wel belangrijk en vooral handig is, is het hoofdstuk De Basis. Eerst krijg je een lijstje met het juiste keukenmateriaal en eventueel extra materiaal. Dit is meer van de afdeling leuke hebbedingetjes. Voor wie bijvoorbeeld nog geen niveausnijder voor taart of een doorhaalvorkje voor pralines heeft. Altijd goed om de juiste spullen te hebben voordat je begint.
Dan komt de voorraadkast aan bod. Heel fijn dat goed wordt uitgelegd wat je met verschillende bloemsoorten kunt doen, welke suikers lekker zijn in welke recepten en welke rijsmiddelen precies wát uitrichten.
En na de Handige Baktips, waar je leert wanneer je welke ovenstand gebruikt, waarom je werkt met ingrediënten op kamertemperatuur en wat de kunst is van chocolade tempereren, is het tijd voor het allerbelangrijkste credo: Bakken is meten, kijken en voelen!
Het receptengedeelte van het boek bestaat uit vijf hoofdstukken met steeds zes recepten, waarna er nog elf basisrecepten volgen. Maar eerst gaan we Royaal brunchen. Het allereerste recept is meteen een favoriet: citroenbroodjes met maanzaad. Denk qua vorm en stijl aan de bekende kaneelbroodjes, maar dan nu met citroen en maanzaad. Maar je kunt ook kiezen voor stevig bierbrood. Hoewel, waarom zou je kiezen?
Het hoofdstuk Creatief aan de bak start met een illusiecake! Als je deze ‘brandende kaarsen’ met Kerst op tafel zet, verbaas je je familie of vrienden zeker als je ze ineens gaat aansnijden. Wat een plaatje van een taart. Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als hij lukt, heb je eeuwige roem verdiend. Die verdien je ook wel met de paddenstoeltjes gemaakt van gemberkoek, omhuld met glazuur op basis van rum en boter. Ook deze kunnen je tafelgenoten foppen.
Chocolate alert! Zo heet het derde hoofdstuk met de chocolade-amandeltaart (zonder gluten), het banana-splitroomijs (zonder ijsmachine) en de prachtige Dobos-taart uit Hongarije.
Dan wordt het tijd voor de zogenaamde Kleine pleziertjes. Wafeltjes, bonbons, brandy-snaps en Turks fruit zijn enkele van die verwennerijtjes.
En wist je dat je ook kunt Zondigen met fruit? Ooit gehoord van een Banoffee mess? Dat is een combi van Eton mess en Banoffee pie. Hoe ‘zondig’ wil je het hebben? Gelukkig is daar ook nog een klassieke clafoutis met kersen. Rozemarijn en het gebruik van karnemelk maakt deze old timer lekker licht en geurig. De recepten eindigen bijna zoals ze begonnen zijn, namelijk met een Lemon-drizzle-cake, ook te zien op de cover van het boek.
En dan, last but not least, zijn daar de elf basisrecepten. Gewoon heel fijn om bij de hand te hebben. Zanddeeg, korstdeeg, cakes, biscuits, boterroom, en nog zo wat. De recepten waar je de deelnemers in de tent altijd van ziet schrikken bij de technische opdracht: help, hoe maak ik dat ook alweer?!
Bake off Vlaanderen hoef je niet persé gezien te hebben om te smullen van dit mooie boek. De recepten zijn te doen voor starters en er zijn genoeg uitdagingen voor de wat meer gevorderde thuisbakkers. Bovendien staan bij veel recepten nog aanvullende tips. Een boek om van te genieten want, zoals een van de deelnemers zegt: ‘Bakken is mensen gelukkig maken.’
Bake off Vlaanderen
Manteau | €25,99
ISBN 9789022339398