Een hobby die uitgroeit tot een wekelijkse buurtbakkerij. Dat is – heel kort door de bocht- her verhaal achter Bak! Wat begon als een manier om van bakrestjes af te komen door ze weg te geven aan buren, ontwikkelde zich al gauw tot buurtbakkerij BuikerslootBakery.
Jayne Jubb laat samen met haar man Sjoerd zien dat bakken niet moeilijk is. Of het nu een snel sodabrood is, een gistbrood of een desem, een heerlijke cake of meringues. Ook aan glutenvrije baksels is gedacht net als aan lactosevrij en suikervrij. Over die laatste categorie toch even een strenge opmerking: deze baksels zijn zonder geraffineerde suiker als ingrediënt. Maar de suiker is vervangen door honing, kokosbloesemsuiker en dergelijke. Daarmee zijn de amandel-kokoscake en het fudgy walnoot-espresso-shortbread echt niet suikervrij. Goed tot zover de kritische noot.
Want hoe leuk is het dat een heel hoofdstuk over oud brood is opgenomen. Jayne doet haar naam ‘Koningin der Restjes’ eer aan. Wist je dat brood een van de meest verspilde voedingsmiddelen is? (Maar liefst 7.3 kilo per persoon per jaar volgens MilieuCentraal). En dat terwijl je er heerlijke dingen mee kunt maken: bruchetta’s, croutons, bread & butterpudding. Verder krijg je in dit hoofdstuk ook nog tips en recepten om je dooiers, eiwitten en zuurdesemstarter te verwerken.
Maar laten we bij het begin beginnen. Steeds meer mensen bakken thuis. Als je zelf brood bakt heb je geen extra’s nodig maar wel voldoende tijd, liefde en aandacht. Daar gaat alles beter van smaken, toch. Bakken vertraagt je tempo. Wanneer je bakt móet je het ritme van het brood respecteren. De focus op het afwegen van ingrediënten, het kneden en daarna de lekkere geuren die uit de oven komen, het kan een rotdag zomaar omtoveren.
Jayne’s enthousiasme werkt aanstekelijk en ze legt het in Bak! zo helder en simpel uit dat ik misschien, heel misschien, me toch eens ga wagen aan mijn eigen zuurdesemstarter. Met een gewone huis-tuin-en-keuken oven, wat simpel kookgerei dat iedereen in huis heeft, broodblikken en cake- of taartvormen kun je zo’n beetje alle recepten maken. Daarnaast heb je natuurlijk basisingrediënten als meel (liefst van de lokale molen), bloem voor het gebak, instant gist, bakpoeder en dergelijke nodig. Nog een laatste supergoede tip van Jayne: lees het recept :-).
Na een paar snelle sodabroden krijgen we in Bak! het basis boerinnenbrood recept. De truc die ze toepassen op al hun brood is de ‘korte-kneed-en-laat-staanmethode’. Ook het vormen van brood na de bulkrijs licht Jayne toe. Nadat je stap voor stap dit brood hebt leren bakken, kun je los gaan op alle andere recepten.
En dat zijn er veel! Zo aanlokkelijk dat je direct de keuken in wilt; K-3brood (met kardemom, koriander en komijn), focaccia met olijven en amandelbrood bijvoorbeeld.
In Bak! lijkt zelfs het maken en voeden van zuurdesemstarter een eitje. De glutenvrije broden zien er trouwens ook heel smakelijk uit, zoals het kruiden-yoghurtbrood en het rozijnen-haverbrood met rode wijn (let voor een écht glutenvrij brood wel op dat de haver die je gebruikt glutenvrij is). En dan moet het hoofdstuk met gebak en taart nog komen: choc-rock-cakekoekjes, blondies, appelkruimelcake, chai-swirl cake. Moet ik nog even doorgaan? Als laatste voor het hoofdstuk met restjes oud brood volgt nog een ‘vrij van’ hoofdstuk met onder meer vegan ‘vrij van alles’ supergezonde dubbele chocoladekoekjes en botoxblokjes. Persoonlijk heb ik genoeg aan de gewone recepten maar ik snap dat Bak! hiermee in een behoefte voorziet.
Duik deze herfst en winter eens lekker de keuken in om zelf brood en koekjes te bakken. Met Bak! moet dat zeker lukken. Om je alvast een voorproefje mee te laten bakken zetten we binnenkort het recept voor de lemon & lime bars op Kookboekennieuws!
Bak! – Jayne Jubb – Karakter Uitgevers B.V. – ISBN9789045220819 – €19,99