Het viel helemaal niet mee om een recept te kiezen uit het boek Salades (hier de recensie) want ze zien er allemaal even heerlijk uit. Zomer, winter, herfst of lente, als bijgerecht of hoofdmaaltijd, de keus is overweldigend. Alleen al het doorbladeren is een feest. In het inkijkexemplaar kun je de inhoudsopgave zien en dan zie je dat het boek begint met dressings en dips. Vaak staat er ook een recept van een dressing bij een salade omdat die er nu eenmaal goed bij past. Zoals de witte koolsla met een Thaise dressing en geroosterde pinda’s. Of een salade met spekjes en een boerenkaasdressing. Nee, dit boek gaat voorlopig niet de kast in.
We kiezen een salade van geroerbakte ananas met gember en chili’s. Een salade die het heel goed doet bij een Aziatische maaltijd maar zeker ook als bijgerecht bij een BBQ.
Voor 4 personen
30 ml / 2 eetlepels arachideolie
2 fijngesneden teentjes knoflook
40 gram verse gember, geschild en fijngesneden
2 rode Thaise chilipepers, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
1 ananas, geschild, hart verwijderd en in stukken gesneden
15 ml / 1 eetlepel Thaise vissaus (nam plah)
30 ml / 2 eetlepels sojasaus
1-2 eetlepels suiker
2 eetlepels geroosterde ongezouten noten, fijngehakt
1 limoen in vieren gesneden
Verhit in een ruime pan of wok de olie. Voeg knoflook, gember en chilireepjes toe en roerbak tot ze beginnen te kleuren
Voeg de stukken ananas toe en roerbak deze mee tot de randen goudbruin worden.
Roer er dan de vissaus, sojasaus en suiker naar smaak door en blijf roerbakken tot de ananas begint te karameliseren.
Doe de salade over op een schaal, bestrooi met de geroosterde pinda’s en serveer met de partjes limoen.
De saladebijbel – Julia Canning – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048317561 – €15,–