We mogen een recept plaatsen uit het boek Superveg (lees hier de recensie). Maar oh oh wat was dat nog moeilijk kiezen want het boek zit inmiddels helemaal vol met post-it plakkertjes. Je kent dat wel. Zo’n boek waar je alles eigenlijk wel een keer uit zou willen maken. We kozen uiteindelijk voor de Griekse courgetteplaatkoek. Het is een Australische klassieker met de naam Zucchini Slice** maar Celia Brooks heeft het recept, zoals ze zelf zegt, ‘gemediterraniseerd’.
Het is een glutenvrije versie. Als je de rijstbloem tenminste niet vervangt door tarwebloem. Dat kan ook maar dan is hij uiteraard niet glutenvrij meer.
Het recept is voor 4-6 personen.
Ingrediënten:
400 gram courgette (ca. 2 courgettes) grofgeraspt
1 gesnipperde ui
5 eieren losgeklopt
100 gram feta verkruimeld
130 gram bruine rijstbloem (natuurwinkel – witte rijstbloem of tarwebloem mag ook)
1/2 theelepel bakpoeder
fijngehakte dille (= 4 grote eetlepels)
1 theelepel gedroogde oregano
125 ml extra vergine olijfolie
zeezout en versgemalen peper
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bestrijk een bakblik of ovenschaal van 20 x 30 cm royaal met olijfolie.
Meng alle ingrediënten in een grote kom. Bestrooi royaal met zout en peper.
Giet in de ovenschaal en bak 40 minuten of tot de plaatkoek mooi bruin van boven is en lekker stevig.
Haal de schaal uit de oven en maak de randen los met een mes. Laat even afkoelen en snijd de koek in vierkantjes.
Serveren met een groene salade met een mosterdvinaigrette.
tip
De plaatkoek kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Je kunt hem warm maar ook op kamertemperatuur eten. Perfect dus voor de lunchtrommel of picknick.
Celia Brooks – Superveg – Good Cook – ISBN 9789461431899 – €24,95
** Hier het recept van de originele Australische Zucchini Slice