Koken met zeewier en algen is blijkbaar een trend. In ieder geval als je het aantal kookboeken over deze zeegroenten telt. Alleen al de afgelopen maanden: Koken met zeewier en zilte groente (waar collega-recensent Esther binnenkort over zal schrijven) en Zeegroenten, koken met algen en wieren van seaweed chef Donald Deschagt. Een paar jaar gelden schreef ik over superfoods uit zee en Groente uit Zee van Lisette Kreischer.
We hebben meer water op onze planeet dan land en daar kunnen we ook voedsel in verbouwen (als een soort zeeboer). Hoe lager je in de voedselketen blijft, hoe minder energie je nodig hebt voor de productie en dus hoe duurzamer. Algen en wieren zijn een goede bron van koolhydraten, bevatten mineralen en sommige vitamines. Ze bevatten zelfs goed opneembare eiwitten en zijn tegelijkertijd laag in vetgehalte. Eigenlijk gek dat we, naast de norivellen voor sushi en wakame salade, niet vaker deze plantaardige voedselbron op ons menu hebben staan. Traditioneel gezien worden zeegroenten in het wild geoogst maar naarmate we ze meer gaan eten zal duurzame aquateelt nodig zijn.
Seaweed chef Donald is een geboren en getogen Belg die het mosselrestaurant van zijn ouders langzamerhand transformeerde door steeds meer zeewier en algen te introduceren. Zeewierboter bijvoorbeeld of zeewierbrood. Alles via trial and error want hij is een van de pioniers op dit gebied. Nog steeds knipt hij zelf wekelijks zeewier op de golfbrekers in de buurt van Oostende.
Het boek biedt, na een pleidooi waarom we aan het zeewier moeten, een drietal delen: zeegroenten, zeewieren, zeewierpoeder en – vlokken. Ieder deel behandelt een behoorlijk aantal soorten zoals zeekraal, eikenwier of visdraadwier. Juist omdat je net als ik misschien niet eens weet hoe die wieren en algen er uitzien, is het fijn dat minstens twee pagina’s met uitleg bij iedere soort is opgenomen, inclusief afbeeldingen. Waar groeit het, wanneer kun je oogsten en waar moet je op letten bij het bereiden. Dan volgen telkens recepten. Die variëren van een groene smoothie met komkommer en zeesla, pure umami bouillon, tapenade van dulse en zeesla of viltwierijs.
Op zichzelf zijn de recepten niet echt moeilijk maar de verkrijgbaarheid kan wel lastig zijn. Gelukkig staan er achterin wat (online) adressen die vers en gedroogd zeewier verkopen. Een aantal recepten zijn geïnspireerd op restaurant gerechten en wat lastiger, maar de bedoeling van seaweed chef Donald is duidelijk om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met zeegroenten.
Let op: in Nederland mag je niet overal wildplukken en heb je soms een vergunning nodig. Zeekraal kun je wel zelf oogsten bij pluktuin Bloemenzee in Kruiningen. En wil je wel zeegroenten eten maar niet zelf in de keuken staan? Ga dan eten bij Donald in Le Hommard et la Moule in België.
Zeegroenten, koken met algen en wieren – Donald Deschagt – uitgever: New Book Collective – ISBN 9789022334904 – € 24,99