De Flexikok van Veerle de BrabanterZolang het maar lekker is, mag het ook vegetarisch zijn, dacht ik bij de eerste kennismaking. Zelfs het feit dat het gezond is, stoort mijn verlangen naar genot niet.’ Aldus Jan Callebaut (opiniemaker, marktonderzoeker, trendwatcher) in zijn voorwoord in De Flexikok.

Er is een duidelijke omslag waar te nemen in de manier waarop we eten. De traditionele aardappel/groente/vlees maaltijd is al lang niet meer de vaste dagelijkse kost op de Hollandse en Vlaamse eettafels. Veel mensen kiezen er voor minder of helemaal geen vlees en vis meer te eten of zelfs helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken in hun maaltijden. Omdat binnen een gezin vaak verschillende keuzes hierin worden gemaakt, sta je als homechef nog wel eens op je hoofd de krabben … de een eet geen vlees, de ander geen vis, de derde is veganist en de vierde wil juist wel een stukje vlees op zijn bord.

In ‘De Flexikok’ krijg je ideeën aangereikt hoe je maaltijden kunt samenstellen waar iedereen aan je keukentafel van kan genieten. Soms vegetarisch, soms veganistisch en soms mét vlees of vis, maar dan wel goed vlees en goede vis. De recepten die Veerle de Brabanter in De Flexikok heeft opgenomen zijn in beginsel allemaal vegetarisch en onderaan ieder recept vind je een suggestie hoe je er vlees of vis in kunt verwerken.

De Brabanter is zelf al een kwart eeuw vegetariër. In al die jaren heeft ze allerlei gewassen en kruiden ontdekt waarmee je heerlijke vleesloze maaltijden op tafel kunt zetten zonder dat je het vlees of de vis mist. Ze gebruikt zelf dan ook nooit vleesvervangende producten, simpelweg omdat ze de textuur, geur en smaak van vlees niet mist en er dus ook niet naar op zoek is.

De Flexikok; de recepten

Er staan behoorlijk wat recepten in dit ruim 150 pagina’s tellende boek. Het begint met een aantal broodrecepten, waarvan ik het tomatenbroodje zeker eens ga proberen. Hierna volgt een hoofdstuk met spreads en dressings als muntpesto, rodebietenhummus en sinaasappelvinaigrette. Bij ieder recept vind je ook handige informatie over hoe je een bepaald ingrediënt het beste kunt behandelen en hoe je het gerechtje het beste kunt bewaren.

Hierna volgt een hoofdstukje met allerlei salades. Denk hierbij aan bloemkoolcouscous, witlofsalade en schorseneersalade. Bij het hoofdstuk over soepen vind je gerechten als pittige currysoep, spinaziesoep met munt en fruitige wortelsoep. De foto’s die de recepten begeleiden zijn stijlvol en kleurrijk en doen in veel gevallen het water in mijn mond lopen. In het hoofdstuk ‘Cooking is love made visible’ tref je pasta-achtige gerechten aan zoals witlofpasta met een dillesausje, pompoenpasta en pestolasagne met tomatensaus. Ook bij deze gerechten vind je weer suggesties over hoe je er voor de liefhebber vlees en vis in kunt verwerken.

De laatste twee hoofdstukken gaan over gerechtjes met fruit en bijgerechtjes/hapjes. Hier vind je granola, mangopannenkoekjes en gekaramelliseerde kruidnootjes.

Al met al heb je met De Flexikok heel veel inspiratie in handen om een dagelijkse maaltijd op tafel te zetten die iets bevat voor iedereen in je gezin, familie of vriendengroep. Flexibel koken met door De Brabanter aangereikte originele basis gerechten plus allerlei ideeën om te variëren.

Bekijk op bol.com

De Flexikok – Veerle de Brabanter – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401446112  – € 24,99