Een heerlijk recept uit het prachtige boek Groenten van Antonio Carluccio. In Italië gebruikt men bietjes die in de oven gepoft zijn. Blijkbaar kun je die daar zo kopen. Wellicht wil je zelf bieten poffen en anders nemen we gekookte bieten of we koken die zelf. Het moeten grote exemplaren zijn want ze worden in dunne plakken gesneden. Maak het gerecht vegetarisch door de ham weg te laten.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 grote bieten, ongeveer 750 g
- 150 gerookte ham, in dunne plakken
- zout en versgemalen zwarte peper
Pittige kaassaus
- 70 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk, warm
- 90 gram parmezaan, versgeraspt
- snufje versgeraspte nootmuskaat
- snufje chilipoeder
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Kook de bieten 1 – 1,5 uur in licht gezouten water, tot ze zacht zijn in het midden.
Maak de saus. Smelt de boter in een steelpan, voeg dan de bloem toe en roer, zodat de bloem één geheel vormt met de boter. Voeg de warme melk langzaam toe, al roerend om klontjes te voorkomen, tot de saus dik is. Voeg 80g van de parmezaan toe, de nootmuskaat, het chilipoeder en zout en peper naar smaak.
Schil de gekookte bieten en snij ze in dunne plakken. Leg een laag bietjes in een ovenschaal, gevolgd door een laagje ham. Bedek met wat saus. Blijf deze lagen maken tot de ingrediënten op zijn; eindig met de saus. Bestrooi met de overgebleven parmezaan en wat zwarte peper.
Bak 35 minuten in de oven en serveer warm.
Lees hier de recensie van het boek Groenten van Antonio Carluccio.