Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig: een boek over vasten waar tegelijkertijd recepten in staan om te kunnen feesten. In de inleiding van Eet je fit legt Nanneke Schreurs uit hoe je door haar methode van vasten en feesten niet alleen gewicht verliest maar je ook fitter en gezonder gaat voelen. De combi van vasten en feesten wordt wat logischer als blijkt dat met vasten niet wordt bedoeld dat je helemaal niets eet.
Er zijn drie soorten vasten volgens Nanneke Schreurs. Dagelijks, waarbij je gedurende 16 van de 24 uur die een dag telt niet eet. Bij wekelijks vasten zijn er twee dagen in de week waarop je calorie-inname maximaal 500-600 calorieën bedraagt, in plaats van 2000-2500. En bij maandelijks vasten eet je gedurende 5 dagen de helft tot een derde van wat je de rest van de maand eet. Op de andere niet-vastendagen is het feest en eet je normaal.
Dankzij de verschillende schema’s compleet met menutips kun je, als je overtuigd bent, meteen beginnen zonder dat je uitgebreid hoeft te puzzelen of te rekenen. Zowel voor de feest- als voor de vastendagen zijn recepten opgenomen. De recepten voor de vastendagen bevatten maximaal 300 calorieën. Naast recepten voor soep en salade zijn er recepten voor gerechten die je niet meteen verwacht: quinoataart met rode biet, wafels met zoete aardappel en tonijn, tonijnburgers en zelfs friet (weliswaar van zoete aardappel en pastinaak). In het hoofdstuk feesten staan naast recepten voor het avondeten, zoals zuurkool met wildzwijnhaasje, vissoep of eendenborst ook recepten voor zoete snacks. Denk hierbij aan kokospannenkoek, pindakaasbrownies en rodewijn-chocoladecake.
Eet je fit gaat niet alleen maar over eten en vasten, ook mediteren, koudwatertherapie en sporten in combinatie met eten komen aan bod. Zo adviseert Schreurs om te sporten met een lege maag, omdat alleen dan je lichaam kan overschakelen op vetverbranding. Over mediteren is ze heel down-to-earth. “Twee keer per dag 5 minuten stilzitten en rustig ademen.”
Deze leefstijltips staan verspreid door het boek, tussen de recepten door. De een zal deze afwisseling tussen recepten en informatie prettig vinden, een ander vindt het wellicht rommelig en had liever de recepten en de info gescheiden gezien.
In het geval je het wel gelooft met het feesten en vasten en vooral op zoek bent naar nieuwe recepten voor gezonde gerechten, dan kom je met Eet je fit ook aan je trekken, dankzij een behoorlijke hoeveelheid originele recepten. Zoals de open ravioli van knolselderij, de bietenfalafel, de wafel van zoete aardappel en de oranje fluff. De lijstjes met ideeën voor salades en kwark zijn erg handig als de inspiratie op is.
De foto’s in Eet je fit zijn anders dan in andere kookboeken. De meeste foto’s zijn collages, dat wil zeggen dat de foto van het gerecht is uitgesneden en op andere foto geplakt. De achtergrondfoto’s zijn natuurfoto’s, van landschappen, bladeren of muren begroeid met planten. Net zo als met de informatie die verspreid staat door het gehele boek, geldt ook hier dat smaken verschillen. De een zal vinden dat de achterliggende natuurfoto’s zorgen voor een prachtige nieuwe foto en de ander is van mening dat de collage het geheel rommelig maakt en dat het eten naar beneden lijkt te vallen op de foto’s.
De afgelopen jaren zijn er al vele boeken verschenen die allemaal beloven dat je slank, fit en gezond wordt als je de adviezen uit het boek opvolgt en het bijbehorende dieet volgt. Ook zeggen al deze boeken dat het niet om een nieuw dieet gaat maar om een nieuwe leefstijl en manier van eten. Eet je fit wijkt op een paar punten af van deze boeken. Allereerst zijn er geen voedingsgroepen die vermeden worden, zoals zuivel, vlees, tarwe of suiker. De recepten bevatten wel kaas en wei-eiwitpoeder, maar in plaats van melk wordt amandel- of kokosmelk gebruikt. Ook wordt tarwe vaak vervangen door havermout, boekweitmeel of quinoa, maar er staan ook recepten in het boek waarbij filodeeg en tortilla’s worden gebruikt. In plaats van geraffineerde suiker worden onder meer honing, dadels en ahornsiroop gebruikt om te zoeten.
Daarnaast heeft Nanneke Schreurs haar methode voorzien van een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing. In de inleiding verwijst ze naar verschillende onderzoeken en achterin is een uitgebreide literatuurlijst opgenomen.
En of jij slank, fit en gezond gaat worden met Eet je fit, hangt ervan af of deze methode bij jou past en of je deze manier van feesten en vasten prettig vindt. Het klinkt wel aanlokkelijk, twee dagen per week vasten en de rest van de week normaal. En dat zonder ingewikkeld te moeten koken of bepaalde voedingsgroepen te moeten laten staan.
Eet je fit – Nanneke Schreurs en José van Riele – Fontaine Uitgevers – ISBN 978 90 5956 766 5 – € 19, 95