Seppe Nobels is een multitaskende sterrenkok wiens restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen in een lijst van 25 beste groenterestaurants ter wereld staat. Zijn tweede boek draagt de titel Greens that taste like friendship / Graanmarkt 13. We zien vandaag de dag steeds vaker dat Nederlandstalige kookboeken een Engelse titel meekrijgen. Een modeverschijnsel dat wat mij betreft snel mag overwaaien. Maar goed, het gaat om de inhoud. Bij het openslaan van dit grote boek was mijn eerste reactie “oh, het is kapot!”. Dat lijkt echter maar zo. Je ziet al snel dat de buitenkaft en de rug van het boek met opzet niet met elkaar verbonden zijn zodat het beter open blijft liggen op de keukentafel. Erg handig.
Het boek bevat 104 groenterecepten die allemaal even vernieuwend, een lust voor het oog en vooral voor de maag zijn. Seppe Nobels laat in dit boek zien dat je met groenten kunt toveren. Het boek is 100% vegetarisch maar Seppe is geen vegetarische chef. In zijn restaurant combineert hij groente graag met vis en vlees van uitstekende kwaliteit en vooral van leveranciers dichtbij. De groente komt veelal uit zijn eigen moestuin en krijgt wel een hoofdrol op tafel.
De hoofdstukken volgen de vier seizoenen en zo krijgen we 4 hoofdstukken met 104 recepten en als afsluiting van het boek een hoofdstuk Basisrecepten. Wat Seppe Nobels met groente doet lijkt inderdaad vaak op toveren. Soms is het zo simpel dat je het zelf had kunnen bedenken en vaak zo mooi dat je denkt, hoe verzin je het. Seppe maakt van een groente meerdere gerechten en combineert die met elkaar. Zoals Gepofte pastinaak met een humus van kikkererwten en pastinaak. Zijn manieren van bereiden zijn vrijwel altijd eenvoudig maar heel inventief. Gestoofde knolselder bijvoorbeeld maar dan met steranijs, kruidnagels, peperbollen, jeneverbessen, knoflook, tijm, rozemarijn, dragon en nootmuskaat of Rode ui gesmoord in rode wijn en cassis (ja, de limonade). Ronduit prachtig zijn de gele bieten die gestoofd worden in rodebietensap. Rauwe andijvie volgens het recept van Seppe Nobels wordt een feest.
Des te verbazingwekkender is het om een recept tegen te komen dat niet helemaal lijkt te kloppen. De Jonge kropsla, met gebrande boter ziet er overheerlijk uit en is dat ongetwijfeld ook. In het recept staat dat je 2 slaharten in de blender moet mixen met de knoflookolie en citroensap. Verderop krijgen we de instructie dat er slaolie over de kropsla gedruppeld moet worden. De slaolie staat niet in de ingrediëntenlijst en de slaharten met knoflookolie en citroensap uit de blender worden niet meer gebruikt. Met ‘slaolie’ wordt vast en zeker de mix uit de blender bedoelt want het is olie gemaakt met sla. De Nederlandse lezer zal echter bij het woord ‘slaolie’ iets anders voor zich zien. Ach, zelf blijven nadenken kan nooit kwaad.
Het een prachtig boek met verrassende recepten die voor iedereen maakbaar zijn. Omlijst door hele mooie foto’s van Heikki Verdurme en aquarellen van Ysbrant van Wijngaarden. Wie groente als bijgerecht ziet zal daar na lezing van dit boek anders over denken. Voor groenteliefhebbers is dit boek een absolute must.
Uitgeverij Lannoo – €34,99 – ISBN 9789401438476