Salades zijn en blijven onverminderd populair. Je hebt salades en je hebt supersalades. Super staat voor gezond tegenwoordig. Dus een salade met veel mayonaise en spekjes lijkt wel een supersalade maar is het niet. Maar wel lekker. Lekker en super gaan dus niet altijd samen. Al is super wel lekker maar lekker niet altijd super. Erg verwarrend allemaal. Waar het bij veel recepten vooral om gaat is de inspiratie. Dat heeft David Bez, schrijver van het boek Supersalades, heel goed begrepen. David Bez is geen kok maar een grafisch ontwerper en een foodie. Hij heeft een jaar lang iedere dag een salade bereid als lunch. Gewoon op kantoor. Hij haalde voor een week de ingrediënten en legt ook uit hoe hij die uitkoos en bewaarde.
Het begin van het boek geeft handige basisinformatie over het samenstellen van salades, de dressing, de toppings etc. De rest van het boek heeft op iedere pagina één salade. Met gekleurde rondjes waaraan je kunt zien of het een vegetarische salade is, of vis c.q. vlees. Er wordt bij iedere salade (indien mogelijk) een alternatief gegeven voor veganisten, vegetariers of rawfoodies. Het boek is in vier seizoenen verdeeld wat overigens niet wil zeggen dat salades uit het herfstgedeelte niet nu gegeten kunnen worden. David Bez at ze als lunch en dan zijn deze salades zeker een compleet maal. Ieder recept is dan ook voor één persoon. En eigenlijk is dat heel handig want eet je zo’n salade als bijgerecht dan kun je zelf vermenigvuldigen. Voor vier personen als bijgerecht is vermenigvuldigen met twee al voldoende. Voor wie ook salades als lunch mee naar kantoor wil nemen is dit boek de weg naar afwisseling zoals je dat zelf nauwelijks kunt bedenken.
Het is een dikke hardcover met 300 pagina’s vol inspiratie en heerlijke salades. Gewoon super!
Uitgeverij Good Cook B.V. – € 22,50 – ISBN 9789461431035
Deze recensie verscheen eerder op Culinette.nl