Puglia, gelegen in de hak van Italië, is de streek van olijfolie, wijndruiven en vis en groenten. De Zuid-Italiaanse Luca Lorusso en zijn Australische vrouw Vivienne Polak zijn grote liefhebbers van het voedsel uit deze streek en besloten een kookboek te schrijven om zodoende de gezonde keuken van Puglia met iedereen te delen. Want een gezonde keuken is het zeker. Van oudsher noemt men de keuken van Puglia een ‘armeluiskeuken’ omdat de streek redelijk lang nogal arm was. De inwoners probeerden met zo weinig mogelijk middelen toch een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten en zo leerden de mama’s met simpele bereidingsmethoden en slechts een paar ingrediënten iets bijzonders te maken. Want ‘la mama’ zwaait van oudsher met de pollepel in Puglia en Luca Lorusso en zijn vrouw wisten zelfs allerlei geheime familierecepten boven water te krijgen.
Na een uitgebreide inleiding en een kort overzicht van keukenbenodigdheden komen we bij een pagina met een aantal menu ideeën ingedeeld per seizoen en dan volgen de hoofdstukken met de recepten. Uiteraard beginnen we met Antipasti om door te gaan naar Soep, Pasta, Vis & zeevruchten, Vlees, Salades, Groenten, Brood en Nagerechten. Ieder hoofdstuk begint met een korte inleiding. Van het feit dat de keuken van Puglia een armeluiskeuken is zien we niet zo heel veel meer terug in de recepten. Maar echt overdadig is het ook niet. Je zou het een simpele boerenkeuken kunnen noemen die gebruikt maakt van het beste en lekkerste wat voorhanden is. Geen consessies doen aan de kwaliteit en van weinig iets moois creëren en zodoende watertandend lekkere gerechten tevoorschijn toveren. De recepten zijn eenvoudig te maken met goed verkrijgbare ingrediënten. De historische invloeden van de Arabieren en de Grieken zijn onmiskenbaar aanwezig. Dat is in het kort samengevat wat dit boek te bieden heeft. Alles wordt omlijst door leuke aquarellen en smakelijke foto’s van de gerechten en sfeerfoto’s van het mooie Puglia. Een mooie stevige hardcover die door de liefhebbers van de Italiaanse keuken zeer gewaardeerd zal worden.
Forte Culinair – € 24,95 – ISBN 9789462501164
Het recept Venkel-aardappelschotel met rozemarijn uit dit boek kun je vinden bij Culinette.