Het kookboek Proef de echte Libanese keuken

Inkijkexemplaar op bol.

De Belgische Caroline Delbecque en de Libanese Nehme Darwiche hebben een Libanees restaurant in Gent met de naam Beiruti. Ze serveren er authentieke Libanese gerechten en de inspiratie daarvoor kregen ze door een reis te maken door Libanon. Tijdens die reis zaten ze aan tafel bij Libanese gezinnen die hen deelgenoot maakten van de culinaire geheimen binnen de familie. Al die kennis namen ze mee naar huis en niet alleen kwam dat hun restaurant ten goede. Ook schreven ze het kookboek Proef de echte Libanese keuken waarin ze al die overheerlijke recepten met ons delen.

Culinaire reis
Behalve recepten lezen we over de reis en krijgen we meer informatie over de bijzonderheden van een gerecht. Er staan veel foto’s in het boek van zowel de gerechten als van sfeerbeelden uit Libanon.
Er zijn vijf hoofdstukken. We starten met Koude mezze. Daarna volgen de Warme mezze. En dan een hoofdstuk met de titel Mana’eesh (meervoud van Man’ouche). Wat dat is? Mana’eesh is een Libanees platbrood. Als eerste in het hoofdstuk krijgen we daarvan het basisrecept. En vervolgens een aantal toppings om van dat brood een heerlijke maaltijd te maken.
Tenslotte volgen de hoofdstukken het Hoofdgerecht en Desserts.

Titels
De namen van de gerechten zullen de meeste mensen niets zeggen. Er zitten wel wat bekende bij zoals hummus en kibbeh. Maar namen als Jibne Akkawi of El Maaloubeh klinken niet echt bekend in de oren. Maar als je het recept leest en naar de foto kijkt ziet je natuurlijk direct wat voor gerecht het is. Veel van de recepten zijn vrij eenvoudig te maken maar toch een tikje geraffineerd. Zoals bijvoorbeeld Fassouliah Bil Riz. Het is niets anders een schotel met ui, knoflook, tomaten, tomatenpuree, sperziebonen en komijn. Het geraffineerde zit hem in de komijn die er een hartverwarmende schotel van maakt.
Soms is een recept wat uitgebreider zoals Shish Barak. Dat zijn dumplings gevuld met gehakt en kruiden en die wordt geserveerd in een yoghurtsaus. Het wordt omschreven als “de dans van deegkussentjes in een knoflookomhelzing”.

Makkelijk en lekker
Het fijne van de wat eenvoudiger gerechten is dat je sneller besluit om ze te maken. Neem als voorbeeld El Kabseh; een eenpansgerecht van ui, knoflook, blokjes vlees (lamsvlees of kip), tomaten, tomatenpuree, kaneel, kardemom, kruidnagel en rijst en gegarneerd met geroosterde amandelen. De kruiden maken er een heel smakelijk gerecht van en de knapperige amandelen maken het helemaal af. Met een van de groenteschotels uit het boek erbij zet je een makkelijke maar heel erg lekkere maaltijd op tafel.

Caroline Delbecque en Nehme Darwiche hebben met Proef de echte Libanese keuken een kookboek afgeleverd waar je regelmatig uit zult koken. Een prima bruikbaar kookboek over een van de fijnste keukens ter wereld.

Proef de echte Libanese keuken | Nehme Darwiche en Caroline Delbecque
Lannoo, € 29,99
ISBN 9789401405164