Stap voor stap naar de mooiste gerechten

De topchef Sergio Herman is erg veranderd de laatste jaren. Hoe dat zo gekomen is legt hij uit in zijn kookboek Colorful cooking. Hij is rustiger geworden en weet inmiddels wat er echt belangrijk is in het leven. In zijn restaurant PrivéPrivée staat hij weer zelf achter het fornuis maar de stress uit het verleden is verdwenen en het plezier is helemaal terug.

Het kookboek Colorful cooking van Sergio Hermans

Inkijkexemplaar op bol.

Zijn kookboek Colorful cooking heeft als ondertitel “40 recepten die iedereen kan maken”. Daar word je toch nieuwsgierig van want net zo koken zoals Sergio Herman lijkt een onmogelijke opgave voor de thuiskok. Sergio weet dat ook wel maar heeft een manier gevonden om het de thuiskok wat makkelijker te maken en zelfvertrouwen te geven. De gerechten in het boek zijn goed te maken en soms van een hoog niveau maar als je goed leest dan zie je dat hij de recepten tot in detail heeft uitgeschreven.

We nemen als voorbeeld het recept Tomaat, avocado, Noordzeegarnaaltjes, piment d’espelette-mayonaise, roereitje. Het recept begint met de foto. Eerst maar eens goed kijken hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Vervolgens lezen we wat Sergio Herman over het gerecht weet te vertellen. Soms lees je in de inleiding ook extra tips. Dan volgt de boodschappenlijst met daarbij voor hoeveel personen die is. In de boodschappenlijst staat ook wat je nog meer nodig hebt. In dit geval is dat ijswater en een steekring met een doorsnee van 4 cm.
We hebben ongepelde garnalen dus we beginnen met die te pellen door de aanwijzingen op te volgen die we krijgen.

Volgende stap is het maken van een garnalenjus van de koppen en de schalen.
Daarna prepareren we de tomaatjes en die gaan we pellen en marineren. Weer een stap verder maken we de avocadotartaar. Dan de piment d’espelette-mayonaise.
De sjalotringen worden een klein beetje besprenkeld met sushi-azijn. We zijn er bijna en maken vier rondjes van speltbroodtoast. Zelfs het bakken van roerei heeft hierna geen geheimen meer.
En we eindigen met een stap voor stap beschrijving hoe je de borden opmaakt.

Overal is aan gedacht en niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo gaat het met alle 40 recepten en al lezende zul je denken “dit kan ik ook”. Dat was ook de wens van Sergio bij het maken van dit boek.  Er zijn ook zoete gerechten. Een vanilleroomijs, sabayon, peer limoen, panettone of de flan crème caramel, passievrucht, gegrilde ananas.
In het inkijkexemplaar zie je de hele index en kleine stukjes van een aantal recepten. In het boek staan ze veel uitgebreider. We smullen vast even van wat foto’s die Kris Vlegels maakte.

Het boek eindigt met een hoofdstuk hele fijne basisrecepten zoals ingelegd mosterzaad, kippencrèmejus, crispy knoflookchips, kruidenolie maar er is ook een les krab of kreeft koken en schoonmaken.
Dit is een kookboek waarvan iedereen die graag kookt zal zeggen: daar wil ik een aantal gerechten uit maken en met de hulp van Colorful cooking gaat mij dat lukken.
Dank aan Sergio Herman voor dit geweldige kookboek.

Colorful cooking | Sergio Herman
Nijgh & Van Ditmar | € 29,99
ISBN 9789038811437